När regeringens förslag om regelverk som garanterar schysta villkor för anställda vid offentlig upphandling röstades ner i november förra året var det ett nederlag för alla landets anställda. Regeringen hade länge ställt sitt hopp till Sverigedemokraterna som säger sig värna om landets arbetare, men efter deras högergir är det tydligt att de numera värnar mer om kapitalet.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gav inte upp kampen för schysta villkor vid offentlig upphandling, utan förhandlade fram ett nytt förslag som, hör och häpna, Kristdemokraterna kunde ställa sig bakom. I onsdags klubbades förslaget igenom i riksdagen och lagen kommer att träda i kraft från och med 1 juni i år.
Förslaget som en majoritet av riksdagen ställt sig bakom är i sig rejält urvattnat jämfört med det första, men ändå ett steg i rätt riktning. Nu ska stat, kommun, landsting eller region kräva schysta villkor på större upphandlingar. Gränsen för att det offentliga ska ställa krav på schysta villkor är för staten 1,2 miljoner kronor, för kommuner, landsting och regioner går gränsen vid 1,9 miljoner kronor. När det gäller upphandling av byggentreprenad går gränsen vid 48 miljoner kronor.
Förhoppningsvis kommer detta att leda till att taxichaufförer som arbetar med färdtjänst får betydligt mer än de svältlöner som det rapporterats om. Förhoppningsvis kommer detta att leda till att anställda som städar offentliga lokaler får mer än de svältlöner som det rapporterats om. Förhoppningsvis kommer lagen också att leda till att seriösa företagare inte utkonkurreras av oseriösa.
Jag är uppriktigt förvånad över att exempelvis Centerpartiet är motståndare till att seriösa företag och företagare ska kunna överleva. Men ”företagarvänlig” politik är en sak i teorin och en annan sak i praktiken.
Men jag borde inte vara förvånad. Kollegan här på andra sidan som nu också är en av Centerpartiets huvudkandidater till en framskjuten plats på Centerpartiets riksdagslista inför valet 2018, har sedan länge gjort klart att ”företagarvänlig” politik är att värna om företags rättighet att inte ha schysta villkor.
Hon har klart och tydligt ställt sig bakom småföretagares rätt att vägra ha kollektivavtals mässiga villkor för sina anställda. Till och med till den grad att hon klär på fackförbund, som slåss för sina medlemmars rätt till schysta villkor, saker som bara klart fackfientliga ledarredaktioner skrivit i sina färgade inlagor.
Detta trots att den ”drabbade” arbetsgivaren själv beskrivit konflikten med fackförbundet på ett helt annat sätt.