Socialtjänsten är den sista utposten för människor som i livets olika skeden har behov av stöd och olika insatser när det är svårt. Det finns tre olika lagar SOL, socialtjänstlagen, LVU, lag om vård av unga och LVM, lag om vård av missbrukare som ska användas när behov uppstår eller det finns en risksituation kring den enskilde.
Till detta skall läggas LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Under 2003-2006 hade jag förmånen att få vara ansvarig för nämndens politiska arbete och det var en tuff tid men också oerhört stimulerande och lärorikt. Man får både ris och ros, träffa intressanta människor, arga och uppskattande. Träffa de anställda som har att verkställa de mål som politiken satt upp och de krav som lagstiftningen kräver att de enskilde har rätt till.
Jag lärde mig mycket om hur komplext samhället är och en fråga kan sällan ses isolerad utan det finns klara samband med det som sker i samhället och de utgiftsposter som socialnämnden har ansvar för. Kunskap jag har med mig in i denna mandatperiod.
Socialtjänsten tvingas utifrån lagen att besluta om olika insatser för den enskilde som hamnat i missbruk, eller barn som far illa och människor som inte kan ta hand om sig i livets olika skeden. Vi kan inte minska något i det som är tvingande lagstiftning.
Däremot kan vi arbeta annorlunda, hitta olika lösningar på de insatser som ska göras men det är en process som oftast sker när behoven ökat och budgeten överskrids.
De barn som far illa måste få samhällets stöd. Skolan har en viktig roll och ju bättre stödresurser som förfogas över desto tryggare uppväxt ges barn och behovet av stödinsatser från socialtjänsten minskas därmed.
Nu är det inte enbart skolans ansvar utan föräldrar måste ta sitt ansvar men också ges möjligheter att vara stödjande föräldrar för sina barn. Vi har allt att tjäna på att jobba stödjande och förebyggande.
Socialnämnden har att hantera frågor som är en konsekvens av hur det ser ut det övriga samhället. Ju sämre barnen mår när de växer upp, blir en direkt påverkan på oss. Om vi inte bygger fler tillgängliga bostäder som äldre kan efterfråga desto mer hemtjänst kommer det att bli. Med fler i arbete så minskar behovet av ekonomiskt stöd.
Desto sämre vuxna mår med efterföljande missbruk desto större kostnader belastas socialnämnden av.
Kort och gott: Socialnämndens kostnader är en spegelbild av hur det gotländska samhället mår. Det gotländska samhället kan må bättre och då krävs det förebyggande insatser och långsiktiga satsningar på att utveckla det gotländska samhället socialt, kulturellt och ekonomiskt.