Det svenska systemet för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU fungerar mycket dåligt. Om detta skrev jag här på samma plats i tidningen förra veckan, onsdagen den 4 oktober. I måndags, den 9 oktober svarade den tidigare migrationsministern i Alliansregeringen Tobias Billström (M) på min kritik.
Inget av det som Billström anför förändrar dock min kritik mot systemet. Migrationsverket har ju på egen hand i flera omgångar skärpt regelverket.
Jag skulle till och med kunna gå så långs som att säga att Migrationsverket på flera av de mest problemfyllda områdena i praktiken avskaffat reformen och gett den egna myndigheten rätt att överpröva och ifrågasätta arbetsgivarens motiv för att rekrytera arbetskraft direkt från länder utanför EU.
Det är mycket rådigt gjort av Migrationsverket och en tydlig indikation på svagheterna i ett felkonstruerat regelverk. Dessutom har två olika regeringar också genom ytterligare lagstiftning försökt lappa och laga det mest uppenbara svagheterna. Grundproblemet, att delar av migrationspolitiken flyttats från myndighet till enskild arbetsgivare, kvarstår dock.
Billström anför också att OECD i en rapport granskat det svenska systemet och funnit att det fungerar väl. Det framstår som lite underligt. Jag har läst rapporten och även diskuterat dess slutsatser med en av författarna, Dr Jonathan Chaloff.
Min bild av rapporten är något helt annat. Dels påpekade rapporten att ökningen av arbetstillstånd till yrken med låga eller inga krav på utbildning förefaller vara omotiverad och kräver noggrannare övervakning. Och någon generell analys av påverkan på sysselsättning och löner innehåller inte rapporten över huvud taget. Även om Billström antyder att så är fallet.
Flera utomstående granskare har också ifrågasatt avregleringen. Inte minst IFAU som är Regeringens expertmyndighet på arbetsmarknadsfrågor. Där IFAU redan 2007 yttrade sig över den planerade avregleringen och bland annat konstaterade:
”Att i ökad utsträckning tillåta rekrytering från tredje land måste också rimligen delvis ses som ett försök att hindra löneutvecklingen eller undvika förbättrade villkor i andra avseenden för avgränsade grupper av arbetstagare.”
IFAU sammanfattar tämligen väl vad konflikten om arbetskraftsinvandringssystemet egentligen handlar om. Nämligen rimligheten i att försöka pressa arbetsvillkoren för de som redan idag har de lägsta lönerna.
Och här, föga förvånande, står moderaten Billström och jag inte på samma sida.