Ta bort Fas 3 och sänk skatteavdragen

Debatt Gotlands Folkblad2015-11-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kostnaden för de kraftigt ökande flyktingströmmarna har ökat under året. Regeringen måste se över kostnaderna och var man kan flytta över pengar. Då man inte har majoritet blir det extra svårt och man får ta obekväma beslut.

Det är kanske ur den synvinkeln man ska se finansminister Magdalena Anderssons (S) förslag om att minska på kostnaderna för sjukförsäkring och assistansersättningen?

För det hade naturligtvis varit bättre att ta bort det femte jobbskatteavdraget, som till och med förre finansministern Anders Borg (M) insett inte var så lyckat.

Men vi har en borgerlig opposition som vill ha fler jobbskatteavdrag fast med ett annat namn och då skulle det förslaget stupa.

Inte minst för att SD med största sannolikhet skulle rösta mot regeringen. Deras budgetförslag visar ju på orimliga skattesänkningsförslag som till och med skulle göra den gamle moderatledaren Bo ”sänk skatten” Lundgren grön av avund.

Varför inte omedelbart stoppa alla anvisningar i Fas 3 och snarast sluta betala ut pengar (cirka 20 miljarder) till anordnarna? Beslutet om det var ju taget redan 2011 så vad väntar man på?

Att borgerligheten hellre ser skattesänkningar än att gynna de sämst ställda är inget nytt. SD låtsas bry sig om de fattiga men i verkligheten vill de slå ännu hårdare mot dem.

Att S ska ta ”borgerliga” beslut tillsammans med andra partier (och därmed få hela skulden för det) är inte värdigt ett arbetareparti.

Jag hoppas att man omprövar det. Om man vidhåller det måste man förklara varför man inte tar från jobbskatteavdragen eller Fas 3.

På Gotland kämpar man också med skatterna. Det har, med några få undantag varit underskott ända sedan Gotlands kommun bildades.

Vi som är lite äldre minns att i varje tätort fanns det en ganska väl utbyggd kommunal service.

Trots att det mesta där har skalats bort lider ännu regionen av stora underskott. Det mesta ligger väl på lasarettet som vi knappt har råd att driva. Men alla nämnder måste dra ner.

Kultur och fritidsnämnden har föreslagit att biblioteket i Havdhem ska läggas ner och det i Fårösund flyttas från skolan till Kustparken, bokbilen dras in med mera. Återigen drabbas de mest utsatta.

Bokbilen har låtit gamla på landet få tillgång till kultur. I Havdhem och Fårösund vältrar man över kostnaden på skolan som sannolikt måste bygga upp ett eget skolbibliotek. Vilka vinster gör man då?

Vad är det som kostar så mycket idag? Jag och flera med mig har ställt den frågan utan att få svar.

Jag föreslår att regionen går tillbaka och analyserar budgeten för de första åren av Gotlands kommun. Kanske kan man då hitta delorsaker till att kostnaderna skenar fast man skurit bort så mycket.