Nu är det klart. I måndags lät regionen presentera att det hårda arbetet med att få till stånd ett Teknikcollege på Gotland är klart. Nu har utbildningen klarat det nålsöga som certifieringen innebär. Nu kan utbildningen börja i höst som tänkt och de gotländska företag som är i behov av kompetent teknikkunnig personal kan andas ut till viss del.
Men vad är då Teknikcollege (TC)? Det hela startade i början av 2000-talet då fackförbundet Metall och Teknikföretagen såg en gemensam utmaning i den framtida kompetensförsörjningen för industrin. De bägge organisationerna, som ofta är som hund och katt vid förhandlingsborden, slog sina kloka huvuden ihop då bägges framtid hänger mycket på att den svenska industrin ska kunna hitta kompetent personal. Tillsammans tog man fram ett koncept där utbildningen ska vara av hög kvalitet och samtidigt anpassad till företagens behov. Metall och Teknikföretagen insåg också att det fanns fler med samma problem och Industrirådet blev den naturliga ingången till fler medverkanden. Idén slog även rot hos de övriga och TC initierades 2007. I Industrirådet ingår i dag, förutom IF Metall (Industrifacket och Metall gick ihop 2006), även GS-facket, Unionen och Sveriges ingenjörer. Från arbetsgivarsidan finns förutom Teknikföretagen ytterligare sex branschorganisationer från industrin. 2007 bildades Riksföreningen Teknikcollege Sverige (RTS), som äger konceptet och rätten att certifiera de skolor som vill blir TC. Certifieringens hårda krav ger utbildningen en hög status. Hög kvalitet på utbildningen och en likvärdig utbildning på alla skolor är en viktig del av konceptet. Har du gått på TC så spelar det ingen roll på vilken ort då utbildningen ska vara i det närmaste likvärdig. Men likvärdigheten får inte inkräkta på det regionala kompetensbehovet som företagen har. Här finns nyckeln till framgången. Hög kvalitet, likvärdig utbildning, men anpassad till det regionala näringslivets behov. Enligt TC:s hemsida finns i dag 25 certifierade regioner med 150 utbildningsanordnare och över 3000 samverkansföretag från norr till söder.
TC är ett ypperligt exempel, av många, där parterna på arbetsmarknaden visat att de kan göra stordåd tillsammans. TC är också ett exempel på att fackförbunden jobbar med så många fler frågor än vad vi ofta tror. Att ta tillvara medlemmarnas intressen är så mycket mer än att förhandla löner.
Även här på Gotland har IF Metall haft ett finger med i spelet. Eller snarare en hel hand. IF Metallavdelningen har drivit frågan sen något år tillbaka och fått med sig de stora arbetsgivare som också ser behovet av ett TC på Gotland. Nu ser vi hur frukterna av arbetet börjar mogna.