Tillsamman(s) minskar vi klyftorna

Debatt Gotlands Folkblad2018-08-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I politiska diskussioner är integration ett kärt ämne. Den som kommer till Sverige ska lära sig svenska och så vidare. Sett till hur avgörande språket är för att komma igång med arbete, studier och övrigt i en fungerande tillvaro, skriver jag under på vikten av att lära sig språket.

Enligt kulturgeografen Johan Östh vid Uppsala universitet är det dock inte den etniska segregationen som ökar mest, utan den ekonomiska.

För mig som socialdemokrat stärker det mig i kampen för ett starkare samhälle, och ett tryggare Sverige. I ett starkt samhälle är det fullständigt avgörande att alla som kan arbeta har ett jobb att gå till. Sedan S/Mp-regeringen tillträdde har drygt 300 000 fler personer i Sverige ett jobb att gå till. En fantastisk siffra!

Men det räcker inte. Ännu fler ska i arbete och kunna försörja sig själva och sin familj, och få ett sammanhang där hen är behövd. Genom ännu fler i arbete och bättre villkor för landets pensionärer, minskar vi klyftorna och håller ihop Sverige.

I ett tryggare Sverige får varje barn och ungdom i våra skolor kunskaper för livet. Villkoren för barnfamiljer måste ständigt finnas på den politiska dagordningen.

Det är allt annat än oviktigt att S/Mp-regeringen höjt så väl bostads- som barn- och underhållsbidrag och gjort läkemedel för barn kostnadsfria och infört glasögonbidrag.

Den ekonomiska ojämlikheten drar isär samhället och försämrar livschanser, på ett sätt vi inte har råd med. Utöver att det är osolidariskt, är det ett oerhört resursslöseri att inte låta människor komma till sin rätt.

Därför måste vi förmå oss att hålla flera tankar i huvudet samtidigt, inte tro att vi måste välja mellan att bekämpa ojämlikheten eller satsa på integration. Klasskillnader övertrumfar etnisk segregation, men den senare kan cementeras i generationer om till exempel låglönesatsningar prioriteras på bekostnad av reella vägar till arbete, studier och generella välfärdsreformer.

Sverige är ett av världens bästa länder att leva i, inte minst om du är barn. Men skillnaden i så väl livskvalité som medellivslängd skiljer sig markant åt, mellan olika delar i samma stad, mellan stationer längs samma sträcka i kollektivtrafiken.

Att vilja bekämpa den skillnaden och utjämna livschanser för ung som äldre, etnisk svensk eller född någon annanstans, är och förblir socialdemokratins viktigaste uppgift. Den 9 september väljer du vilket samhälle du vill leva i. Tillsammans kan vi bygga ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige.