Vad menas med borgerlig feminism?

Debatt Gotlands Folkblad2016-12-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Eva Bofride bad mig i GT 161207 att förklara och det kan jag givetvis gärna göra, även om jag misstänker att det inte är någon förklaring i egentlig mening som Eva Bofride är på jakt efter.

Jag misstänker nämligen att Eva Bofride förstår alldeles utmärkt vad jag menar, men vill belysa de politiska skillnaderna och givetvis ska jag försöka bidra med en gnutta ljus.

För det första; om det är strikt borgerlig feminism det handlar om när kvinnors företagande blandas in i vinster i välfärden-debatten, så finner jag det djupt beklagligt, men också i någon mån förvånande.

Jag har mött många borgerliga feminister genom åren, som haft en långt vidare syn på kvinnors roll i samhället, på arbetsmarknaden och i olika företagssfärer än att vilja begränsa kvinnor till välfärdssektorn, och som inte kletar ihop en kvinnodominerad sektor med att arbetsplatsen eller företagandet därför skulle vara feministiskt. Vad menar du med borgerlig feminism, Eva Bofride? Jag är faktiskt lite osäker här. På riktigt.

Jag menar att feminism handlar om lika möjligheter och rättigheter för kvinnor och män, och här tror jag egentligen att vi är överens. Just därför går jag vilse i den borgerliga argumentationen om att värna kvinnors företagande genom att INTE ställa högre krav på de som bedriver välfärdsverksamheter.

Jag menar att det är rimligt att begränsa vinster i välfärden. Oavsett om välfärdsföretagarna ifråga råkar vara kvinnor eller män. Främja kvinnors företagande ja, men inte på välfärdens bekostnad. Enkelt uttryckt.

När det gäller flygskatten söker vi nog helt enkelt argumenten på lite olika ställen. Det är möjligt, kanske rentav troligt, att en del skåningar fram över kommer att börja flyga via Kastrup istället för Sturup eller vilket exempel en nu vill lyfta fram.

Jag vill absolut inte låta dryg eller oförskämd, men nog är det väl ändå fullt möjligt att själv ta ansvar, även om grannen fortsätter att kasta alla sopor i samma kärl? Med andra ord: Sverige har helt enkelt höga klimatambitioner och de ambitionerna är anledningen till att införa flygskatt. Målet är att så långt möjligt ställa om resandet till andra transportslag.

Den senaste tidens skrämmande nyheter om hur planeten mår, stämmer till eftertanke. Härhemma, men förhoppningsvis också på fler håll. Givetvis måste klimat hotet adresseras i många församlingar, dels globalt, dels nationellt. Att Sverige tar eget ansvar och ställer om transportsektorn är ett litet, men viktigt steg, som fler sannolikt tar efter. Förr eller senare.