Välfärd eller skattesänkningar

Debatt Gotlands Folkblad2018-04-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Med bara ett drygt halvår kvar till valet är tonläget i den politiska diskussionen högre än någonsin tidigare under denna mandatperiod. Ur en synvinkel är det bra - vi har ett viktigt val att göra i höst. Ur en annan synvinkel riskerar slagord och ställningskrig att skymma de angelägna politiska frågorna.

I den högoktaniga debatten är det viktigt att panorera ut och titta på Sveriges förutsättningar ur ett längre perspektiv.

Hur ska framtidens välfärd se ut? Hur klarar vi av att kombinera vår position som ett relativt litet och exportberoende land, med vår framskjutna position inom innovation och entreprenörskap? Hur ger vi vår basindustri, denna ryggrad i ekonomin, bäst förutsättningar att växa och utvecklas? Hur garanterar vi att hela landet, och alla medborgare, blir delaktiga i samhällsbygget?

Låt oss börja i välfärden och med vad vi i dag vet om framtidens välfärdspolitik. Vi vet att vi genom framsteg i den medicinska utvecklingen kommer att leva allt längre, och kräva mer avancerad vård. Vi vet att digitala lösningar kommer att möjliggöra mer vård på distans och mer flexibilitet.

Vi vet samtidigt att behovet av personal, och särskilt specialutbildad personal, kommer att bli enormt. SKL och Kommunal beräknar att hundratusentals måste anställas och fortbildas i välfärden. Det kräver offentliga investeringar - och det gör utrymmet för stora skattesänkningar obefintligt. Stora skattesänkarprogram riskerar urholka de välfärdsinvesteringar vi behöver göra.

Samma dilemma har vi i industri- och näringspolitiken. Vi vet att industrin behöver utvecklas och ställa om. Vi vet att framtidens innovationer kommer att göra svenska företag världsledande - om rätt förutsättningar finns. Men vi vet samtidigt att det måste finnas starka universitet, en stark näringspolitik och ett gott system för kompetensutveckling och arbetslöshetsbekämpning om det ska vara möjligt. Också detta kräver gemensamma investeringar.

För mig, och det parti jag representerar, är det alldeles tydligt att vi måste prioritera våra gemensamma behov framför skattesänkningar för de välbeställda. Ska Sverige vara ett bättre land att leva i, inte bara för oss utan för våra barn, måste vi vara beredda att investera. Det har vi gjort förut.

Tillväxtpolitiken efter andra världskriget möjliggjorde att Sverige blev världens jämlikaste land, en ledande välfärds- och industrination.

Den resan måste vi göra igen - och den kan vi bara göra tillsammans. Det är vad valet handlar om i höst.