Det är nog många som frågar sig vart alla goda förslag och idéer tar vägen i vårt samhälle. Till exempel i vår regionala förvaltning. Konsultrapporter, utredningar, brainstormingmöten, framtidsseminarier och förslag från medborgare.
Detta är förvisso en evig fråga som drabbar såväl statliga myndigheter och kommuner som företag och ideella organisationer.
Det finns så mycket av kreativa idéer och goda förslag som hamnar i byrålådor, blir hyllvärmare eller helt enkelt glöms bort i en trög byråkrati. Varför är det så?
Hur tar man vara på och konkretiserar allt som arbetats fram genom åren om Vision 2025, varumärkesplattformen, Tillväxt Gotland eller att underlätta för företag och byggande – för att ta några exempel.
Grupper som formas och som med stor entusiasm arbetar fram rapporter med förslag och idéer. Vart tar de vägen? Hur mycket tas egentligen tillvara och omsätts i praktiken?
Jag hör protester från här och var. Naturligtvis tas en del tillvara, men alltför mycket blir oanvänt och blir med tiden bortglömt. Man hinner inte ta tag på grund av tung löpande verksamhet.
Och ändå ställer människor upp i nya grupper, kommer till nya seminarier och frukostar. Idéer och förslag och kreativitet flödar. Man känner sig upprymd ett tag. Men sen då?
Tänk om regionledningen – politiker och tjänstemän – kunde stanna upp en stund och ställa sig de här frågorna:
Vad finns på våra hyllor och i våra skrivbordslådor? Rapporter, promemorior, utvärderingar.
Sätt någon på att gå igenom protokoll från fullmäktige, regionstyrelse, nämnder.
Vaska fram och upptäck. Sammanställ och presentera. Låt det bli underlag för att både effektivisera och planera. För att nå såväl kortsiktiga som långsiktiga mål.
Det behövs inga dyra konsulter för det. Någon avsätts att arbeta med detta en tid. Eller kalla in någon pensionerad tjänsteman som rent av med glädje tar tag i detta ideellt.
Jag vet av egen erfarenhet - från verksamhet i såväl stat, företag som organisationer - att detta är lättare sagt än gjort. Men definitivt inte omöjligt och dessutom rena rama guldgruvan för en verksamhets ekonomi och uppnående av goda mål.
Alltför ofta uppfinner man hjulet gång på gång därför att det är så roligt och inspirerade. Men strax rullar det bort.
Alltså, låt det utgå ett påbud att all verksamhet skall, om inte skattskrivas, så i vart fall ta reda på vad som redan är gjort och som inte tagits till vara.
Gack åstad och gören detta till gagn för oss alla, på det att Gotland må bli ett föredöme.