Verksamhet viktigare än organisation

Debatt Gotlands Folkblad2015-02-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

År 1999 klipptes de sista banden mellan länsstyrelsen och polisen av. Samma år inrättades polisstyrelserna och nu 2015 har de avskaffats i samband med den stora omorganisationen av svensk polis. I samband med omorganisationer uppstår alltid oro för framtiden, en del befogad och annat obefogat.

Här på Gotland har nyheterna i media och i den allmänna diskussionen handlat mest om farhågor för att vi inte ska ha kvar den polis vi har idag.

Mycket uppmärksamhet har ägnats åt frågan om Gotland ska vara ett polisområde eller ett lokalpolisområde. Ett polisområde ansvarar bland annat för utredningsverksamhet, brottsförebyggande verksamhet och service inom det egna området.

Ett lokalpolisområde är basen för verksamheten och mer än hälften av verksamheten ska finnas där. Lokalpolisområdet får också ett tydligt uppdrag att utveckla kontakten med medborgarna och att bli mer tillgänglig i lokalsamhället. I det ingår att stärka den lokala samverkan med kommuner och andra aktörer.

Det har även uttryckts oro för att det lokala inflytandet och insynen kommer att försämras. Ja, sant är att insynen kommer att ske på ett annat sätt än genom polisstyrelserna men en polisstyrelse har aldrig varit samma som en kommunal nämnd. Polisstyrelsen har tillsatts av regeringen, den har fått sitt uppdrag av regeringen och sitt beslutsmandat av Sveriges riksdag.

Uppdraget har bestått i att vara regeringens ögon och öron in i polisverksamheten. De beslut polisstyrelsen har fattat har varit budget, verksamhetsplan, större organisatoriska förändringar och frågor som länspolismästaren har hänskjutit till polisstyrelsen.

Det är mycket länge sedan vi hade en kommunal polis, tack och lov. Polisverksamhet är ingen kommunal fråga och inte heller någon länsstyrelsefråga. Polisen har att följa de beslut och riktlinjer som meddelas av regeringen.

Den viktigaste frågan för oss som bor på Gotland borde vara polisverksamheten, inte vilken organisatorisk kostym den bär. Den kan vara intressant internt inom polisen men knappast externt. Jag är säker på att verksamhetens krav kommer att styra hur polisen på Gotland organiseras och arbetar. Lika säker är jag på att den verksamhet som finns idag kommer att finnas oavsett det är ett polisområde eller ett lokalpolisområde.

Vår polis har omorganiserats för att komma närmare medborgarna men nu kommer det också att krävas att andra aktörer i samhället är beredda att delta i, bland annat, arbetet med medborgarlöften.

Region Gotland måste ta en aktiv roll i arbetet att skapa trygghet för oss som bor på Gotland. Tillsammans med polisen kan det bli något riktigt bra och ett verkligt lokalt inflytande.