Är demokratin hotad? Frågan kan tyckas provokativ. Vi håller ju precis på att varva upp motorn inför våra allmänna val i höst. Men utblickar i vårt närområde aktualiserar frågan - hur mår det demokratiska systemet i globaliseringens tidevarv?
Boken ”How Democracies Die”, skriven av de amerikanska statsvetarna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt, redogör noggrant för hur demokratin kan falla sönder i modern tid. Vår förståelse av hur statsskick förändras har länge varit präglad av att det måste ske genom väpnat angrepp, våld eller abrupta statskupper.
Så kan naturligtvis fortfarande vara fallet, men ett annat mönster träder fram i modern tid enligt författarna. Demokrati kan upphöra, eller i alla fall i grunden skakas, genom en långsam söndervittring av demokratiska institutioner.
Genom att politiska ledare underblåser polarisering, omfamnar eller förlitar sig på stöd från extremister, och aktivt struntar i demokratiska normer utmanas grundvalarna i demokratin. När politiska motståndare betraktar varandra som fiender snarare än medtävlanden förloras förutsättningar för ett anständigt samtal och kompromisser.
Vi kan se det ske i Ungern, Polen och USA.
Så hur mår den svenska demokratin? I grunden gott - men den står inte utan utmaningar. Efter ett drygt halvår i den svenska demokratins mest centrala kugghjul, riksdagen, kan jag drista mig till att säga att den svenska demokratin är välfungerande. Men visst finns varningstecken också för oss. Vi har fortfarande inte hittat ett sätt att förhålla oss till sociala mediers inflytande i politiken.
Algoritmer har ersatt redaktörskap och falska nyheter har blivit kommersiellt gångbart. Det är ett skifte i det offentliga samtalets kontinentalplattor som vi måste förhålla oss till. Vi måste också hitta ett sätt att dels skapa större engagemang för demokratin, dels minska konfliktnivån utan att sudda ut skiljelinjerna.
De amerikanska statsvetarnas forskning visar att, om de demokratiska krafterna håller ihop och värnar det politiska systemet, så kan hoten mot demokratin avvärjas. Men då måste man också värja sig från lockelsen att göra snabba vinningar i opinionen genom att flörta med ytterkantsextremister och populister. Det är lättare sagt än gjort i dagens politiska klimat.
I år högtidlighåller vi 100 år av demokrati i Sverige. Det är en mycket kort tid i vårt lands historia. Det är upp till oss att stärka och utveckla demokratin också i framtiden. Det kommer kräva insatser av oss allihop.