Viktiga åtgärder för att minska klyftorna

Debatt Gotlands Folkblad2017-06-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det hävdas allmänt att Sverige har OECD:s snabbast växande inkomstklyftor. Det är alltid svårt med internationella jämförelser. Sant är i alla fall att Sverige under lång tid internationellt ansetts vara ett jämlikt land. Men att vi nu är på väg bort från det.

Sverige är en del av en internationell trend där de rikare blir rikare i en allt snabbare takt och lämnar övriga delar av befolkningen bakom sig.

Vi har byggt ett rikt Sverige på teknikutveckling, produktivitetsökningar och frihandel. Vi har bejakat strukturomvandling. Men alla kan inte vara vinnare i en internationell konkurrens. Jobb och företag slås ut. Som nation har Sverige dock blivit så mycket rikare så vi har kunnat kompensera de som förlorat. Så har vi historiskt kunnat hålla klyftorna under schack.

Det finns ett brett folkligt stöd för minskade klyftor i Sverige. Bra läge för mer klassisk socialdemokratisk politik alltså. Även internationella problem kan ha nationella lösningar. Mot ökade ekonomiska klyftor finns fungerande politik inom tre områden. Det första, och kanske viktigaste, är priset på arbete – det vill säga lön och anställningsvillkor. Goda arbetsvillkor är ett effektivt sätt att direkt och omedelbart fördela värdet av produktionen.

Även de som hävdar att sänkt lön ger fler jobb kan aldrig komma ifrån att sänkt lön ger ökade inkomstskillnader. Därför måste löneökningarna alltid stå i paritet med produktivitet och kapitalavkastning. Välfärden är också viktig för att utjämna klyftor.

Statens bidrag till kommunerna är avgörande för att garantera en god och likvärdig välfärd. Statsbidragen måste höjas. Men de måste också indexeras – så att de höjs i takt med att kommunernas kostnader ökar.

Samhällets direkta omfördelning, i form av försäkringar och transfereringar, måste även den värdesäkras. Det så kallade inkomsttaket i till exempel a-kassa och sjukförsäkring måste höjas och indexeras. Taket i a-kassan släpar efter.

Drygt 70 procent av de försäkrade har inkomster över taket och får därmed mindre än 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Slutligen måste beskattningen av kapitalinkomster öka. Ett rättvisare skattesystem kräver höjd skatt på kapitalinkomster.

Åtgärder mot växande klyftor bör inte bara vara en angelägenhet för socialdemokrater. Exemplet USA och valet av Trump som president visar med tydlighet vad som väntar samhällen som inte klarar av att kompensera de som ekonomiskt förlorar på strukturomvandling och frihandel.

En utveckling som bör förskräcka även liberaler.