Vilken väg vill du att Europa ska ta?

Debatt Gotlands Folkblad2019-05-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På måndag är det för sent. Då kan du inte längre avgöra vilken väg Europa ska ta. Då har alla medlemsstater röstat fram nya ledamöter till parlamentet. Dessa ska sedan i fem år ha makt och inflytande över vilka prioriteringar som ska göras.

Sällan har ordet ödesval varit mer passande. För Europa står i ett vägskäl. Ska vi fortsätta bygga Europa på demokratins och rättsstatens grund eller ska sirensången från Europas välorganiserade högerpopulister locka tillräckligt många för att de ska få riva ner själva grundvalarna för det Europa vi känner?

Europas historia är en blodig historia som kulminerade i de båda världskrigen. Ur Europas ruiner föddes en dröm om en annan framtid. Där samarbete, handel och gemenskap skulle omöjliggöra framtida konflikter. Den drömmen har besannats. EU har skapat fred, frihet och välstånd i Europa.

Men välståndet har inte kommit alla till del. Därför behövs den sociala pelaren. För ekonomisk utveckling utan social utveckling bidrar till splittring och ojämlikhet. Precis vad vi sett de senaste åren i Europa.

För jämlikheten är grunden för hur väl vi kommer lyckas med de mycket stora utmaningar vi står inför. Ska vi klara klimatomställningen måste alla ha möjlighet att vara med. Vi vet att tiotusentals jobb kommer skapas i arbetet med att bygga ett hållbart Europa. Men många kommer också bli av med sina arbeten. I kolgruvor, i fossilindustrin och andra näringar. Dessa måste också ha en framtid i Europa och då krävs investeringar i utbildning och bra omställningsförsäkringar.

Jämlikheten är också grunden för den europeiska arbetsmarknaden. En del av medlemskapet innebär fri rörlighet på den inre marknaden. Det är bra. Men vi kan aldrig acceptera att den fria rörligheten används för att ställa arbetstagare mot varandra i jakten på vem som accepterar sämst villkor. Europa ska basera sitt välstånd på kunskapsintensiva produkter. Då måste fler kunna vara del i den utvecklingen och vi kan aldrig acceptera något annat än konkurrens på lika villkor. Svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige.

Vi ser en mycket oroande utveckling i ett antal medlemsstater. Där ifrågasätts själva fundamentet för demokratin. I Ungern, Polen och Tjeckien kan vi i realtid se vad som händer när högerpopulister ges inflytande. Då attackeras journalister, domare sparkas och ersätts med regeringstrogna jurister. Där attackeras och ifrågasätts kvinnors rättigheter och politiska motståndare målas ut som hot mot nationen.

Vi socialdemokrater vill i morgon få ditt förtroende att ta kampen för klimatet och våra barns framtid, för en fungerande arbetsmarknad i Europa och för demokratin. Använd din röst, på måndag är det för sent.

Debatt