Mediesystem delas in i tre modeller. En är att marknadskrafterna får låta de medier som klarar sig växa.
En annan är ett socialt ansvarstagande, där staten griper in för att öka mångfalden i utbudet eller underlätta spridningen av medieprodukter.
En tredje modell är auktoritär, staten styr medierna. Den gäller i diktaturer. Det finns två undervarianter där det i ena finns privatägda medier. Deras handlingsfrihet är kringgärdad av lagar, regler och censur och självpåtagen censur. Den andra varianten är en där inga privata medier finns, bara statliga.
Marknadsmodellen finns sällan i ren form, men mediepolitiken (avsaknaden av den) i USA kommer nära.
Sverige har länge haft en mediemodell som ligger nära den socialt ansvarstagande. Public service i radio och tv har varit stark. Gällande pressen har den haft (ekonomiska) förmåner som ingen eller reducerad moms och distributions- samt presstöd.
Tekniken, med satellit-tv-sändningar, undergrävde i slutet av 80-talet monopolet för public service-tv. Andra kanaler, reklamfinansierade, än Sveriges televisions (SVT) blev tillgängliga, runt 1991 i marksändningar. På radions område fick Sveriges radio (SR) konkurrens av reklamfinansierad radio. Teknikens utveckling kom att bidra till att Sverige rörde sig mer åt marknadsmodellen, men var ännu i socialt ansvarstagande modellens fålla.
Internet har undergrävt finansieringsmodellen för public service (SVT, SR). Det går inte att ha en avgift kopplad till tv-mottagare när tv även ses i datorer.
Regeringen via kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har till följd av det i april lämnat ett förslag om en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst (public service) till Lagrådet. Det bygger på det som Public servicekommittén arbetade fram i slutet av 2017 i parlamentarisk enighet. Förslaget innebär att radio- och tv-avgiften ersätts med en public service-avgift via skatten. Summan blir cirka 1 300 kronor för de över 18 år med inkomst över en viss nivå, 13 600 kronor i månaden. Under den inkomsten är avgiften reducerad eller ingen, om inkomst saknas eller näst intill.
Det är viktigt med en public service i en omfattning som i dag. Det bidrar till mångfalden i utbudet, och bidrar till valfrihet för publiken att ta del av annat än kommersiella, reklamfinansierade kanaler.
Överlag sköter SVT och SR sitt uppdrag bra. Deras existens är viktig i denna tid av mer nischade medier med avgränsade publiker.
Public service behövs och nya föreslagna finansieringen är acceptabel i dagens medietekniska läge.