Det verkar vara svårt att rekrytera vårdpersonal till glesbygden. Det är bra att Region Gotland tar ansvar för vården men systemet med inhyrda sköterskor och läkare ger en merkostnad och underblåser ineffektiviteten tänker jag, eftersom ansvaret för patienterna bollas mellan tillfälliga vårdkontakter.
Att hyrpersonal får högre lön på grund av sina anställningsvillkor, det får man acceptera, men det är en kortsiktigt dålig lösning. Kanske skulle man göra en samhällsekonomisk vinst om man fördelade pengarna till den ordinarie personalen i stället? Ge dem en högre status. Det skulle också kunna locka fler till att stanna kvar här.
Hen på femman ringer igen.
–Nu är det din tur säger Siv, den ljuslockiga sköterskan och tittar leende på sin kollega.
–Men jag har allt gjort “mitt” för idag säger Lotta och ler tillbaks, ett spjuveraktigt leende som lyfter sig ända ut till örsnibbarna. Och så sätter hon sig ner i personalsoffan med benen i kors och bläddrar i en veckotidning.
- Jag jobbar som jag har lön för, ser du.
Siv ruskar på huvudet så lockarna står som ett änglaskimmer runt hennes huvud och springer iväg.
Siv är nämligen hyrsköterska och vill göra skäl för sin lön.
Det här är ett skämt förstås. Individuell lönesättning är som regel gynnsamt för arbetsinsatsen. Men olika lön för samma jobb skapar enligt min erfarenhet bara osämja och dåligt arbetsklimat. Ska man tänka individuell lönesättning så borde kanske vårdpersonal som jobbar på de mindre enheterna ha en högre lön än sina jämförbara kollegor på de stora sjukhusen? Personal i glesbygd har ju ett tyngre ansvar eftersom de inte har samma resurser och i samma utsträckning har tillgång till sina kollegers kunskaper och samarbete.
Att söka tillfälliga lösningar genom hyrsystemet underblåser ineffektiviteten menar jag. Eftersom hyrläkaren vill avverka vårdkön så snabbt som möjligt fokuserar man bara på det mest akuta problemet. Den ordinarie läkaren har ett helt annat ansvar eftersom patienten ifråga kommer tillbaks.
Tänk om Region Gotland skulle omfördela pengarna, satsa på att behålla sin personal och skapa kontinuitet. Då skulle man också kunna satsa på effektiviteten.
När man söker hjälp för en värkande axel och samtidigt har ont i höften så skulle läkaren kunna göra en ordentlig utredning.
Kanske skicka en remiss till röntgen av båda delarna på samma gång, istället för att varje kroppsdel ska kräva tre återbesök. Det här är inget skämtsamt exempel, det är en verklighet för många patienter. Och det kostar både tid och pengar. En patient som får rätt behandling, menar jag, blir en billigare patient. Och på sikt skulle man då slippa bemanningsföretagen.
Men att höja lönen för den ordinarie vårdpersonalen, det kostar för mycket menar man. Men det gör hyrsystemet också! Det kostar för mycket i längden.