Den 31 augusti 2015 kommer att gå till historien som en mörk dag för Gotland. Beslutet som jag länge fruktat – men inte riktigt trodde skulle komma – blev ett faktum.
Regeringen antar Naturvårdsverkets förslag på nya Natura 2000-områden i sin helhet. Det innebär att ytterligare 25 områden ”skyddas”, vilket i praktiken innebär att det läggs en död mans hand över ännu flera ytor på Gotland. Diskussionen har nästan enbart rört stenindustrin, men det berör också skogsbruket och vindkraften negativt. Gotland kämpar med näbbar och klor för att kunna försörja sig och växa, ett sådant här beslut underlättar verkligen inte de ambitionerna!
Att regeringen tvingar bort en fungerande bransch på detta vis måste vara helt unikt. Speciellt som produkterna från stenindustrin är nödvändiga i väldigt många av den svenska basindustrin processer. När man ser listan av produkter som kalken används till så inser man att stora delar av samhällets vardagliga produkter är beroende av att det finns kalk i framtagningsprocessen.
Jag är uppriktigt bedrövad över att Miljöpartiets skygglappspolitik har fått genomslag i regeringen. Den enda effekt detta beslut får är att flytta produktionen utomlands, att exportera miljöproblemen ditt vi inte ser dem dagligen.
Det rimliga hade varit att domstolsprocessen fått gå i mål, där prövningen mot bland annat effekterna på vattnet skulle belysas fullt ut. Nu intervenerar regeringen i pågående rättsprövning vilket jag anser är helt rättsvidrigt.
Långsiktigt tycker jag att politiken borde styra mot att forska fram nya industriprocesser som inte är beroende av kalk, tyvärr valde regeringen den enkla vägen att exportera miljöproblemen istället!
För Socialdemokraterna måste detta varit en enorm uppoffring för att behålla regeringsmakten. Nu sviker de sina kärnväljare i basindustrin, enligt ett beslutsunderlag till regeringen beräknas det att riskera 3 000-4 000 arbetstillfällen i Sverige. Så mycket var regeringens huvudlöfte till svenska folket, att nå EU: s lägsta arbetslöshet till år 2020, värt!
Till sist tvingas jag att kommentera landshövdingens agerande i denna fråga. Som jag uppfattar det har Länsstyrelsen i Gotlands län tvingats agera murbräcka åt vissa krafter i regeringen. Detta har skett via muntliga tilläggsuppdrag, vilket gjort att ingen utomstående kunnat förstå processen förrän i efterskott.
Jag tror att detta agerande har tärt hårt på länsstyrelsens förtroende hos gotlänningarna. Men länsstyrelsen har säkert jobbat enligt sina instruktioner, därför förstår jag deras agerande.
Men att landshövdingen, som regeringens förlängda arm, gång efter gång går ut med sina personliga åsikter i en sådan här känslig och svår fråga tycker jag är direkt olämpligt. Måttet blev rågat när hon i tisdags på Expressen-journalistens Eric Erfors Facebook-sida går in och recenserar ett enskilt partis agerande i denna fråga!
Nu är det väldigt hög tid att landshövdingen lär sig skilja på sina privata åsikter och sin roll som en neutral regeringsföreträdare!