Absurd byråkrati på överbelamrad myndighet

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-12-16 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

180 kronor för lite i månadslön under fem månader, ska det kunna vara grund för avvisning av en irakisk familj som bott här i fem år?

Ska urmakaren och hans familj straffas för att arbetsgivaren gjort fel som sedan rättats till? För mig visar detta exempel med all tydlighet att Sveriges fyrkantiga och byråkratiska myndighetssystem måste ändras. Ja, givetvis ska vi ha regler men detta blir absurt om man på Migrationsverket lägger sin tid och kraft på denna typ av ärenden och inte ser helhetsbilden för familjen samtidigt som vi vet att de är överbelastade med jobb. Asylsökande får vänta i flera år på besked om de får stanna eller inte. Är detta mest prioriterat hos Migrationsverket just nu? Ska alla som fått fel lön någon gång straffas?

Jag och Centerpartiet delar synen att vi har ett akut och allvarligt läge när det gäller flyktingsituationen i Sverige och att det krävs en rad åtgärder för att klara situationen som är mycket ansträngd i många kommuner. Men vi måste alltid värna asylrätten och en humanistisk flyktingpolitik för de människor som flyr från krig och förföljelse samtidigt som vi måste förbättra mottagandet och integrationen.

Regeringens fokus på att stänga av Öresundsbron och införa id-kontroller blir så fel, vi ser andra lösningar.

Lägg kraft på att hitta konstruktiva lösningar istället för att stänga gränser. Se till att de som kommer hit får möjlighet till arbete, praktik och språkträning från första dagen. Vi behöver ta tillvara den kompetens som nyanlända har. Jobblinjen måste gälla. Låt till exempel de med lärarbakgrund komma ut i skolorna och arbeta som lärarassistenter och de med sjukvårdskompetens jobba inom vården, på så sätt får man möjlighet till språkträning, lära sig den svenska miljön och kulturen samt får en meningsfull sysselsättning. I dag har vi ett byråkratiskt system där det tar alldeles för lång tid att validera utbildningar.

I dag finns 774 utbildade läkare som väntar på att få sin utbildning godkänd för att kunna börja jobba. Samtidigt har vi läkarbrist och betalar dyrt för hyrläkare när vi har utbildade läkare i landet som vill börja jobba. Det får inte ta så lång tid, snabba på valideringen av kompetens!

Ska Gotland bli en del av en ny storregion? Ja, den frågan är aktuell igen då regeringen beslutat sig för att få fram ett förslag om väsentligt färre regioner i Sverige. På Gotland är vi starkt beroende av gott samarbete med vår omvärld när det till exempel gäller högspecialiserad vård samtidigt som vi är ensamma i landet om att ha ansvar för såväl de kommunala som landstingsuppgifterna. Det ger möjlighet till speciella samarbeten och särlösningar på många uppgifter.

Vill vi framöver att en storregion ska ansvara för tillväxtfrågor och det regionala utvecklingsansvaret? Vilket inflytande får gotlänningarna? Vad innebär detta för statliga jobb på Gotland? Samtidigt finns möjligheter med bredare kompetens och mer resurser i en storregion – ja detta väcker just nu många frågor. Hur skapas bäst möjligheter för utveckling på Gotland?

God jul och ett riktigt gott nytt år!