Amerikanskt jordbruk i utmärkt form

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-11-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag är precis hemkommen, full av intryck, från en studieresa i USA och Kanada med LRF:s styrelse. USA brukar ofta ligga steget före Europa när det gäller, trender, viss teknik, och även jordbrukspolitik. Vi behöver ha koll på vad som händer i USA, mycket kommer hit förr eller senare. Utrymmet i den här krönikan medger bara en kort översikt från USA.

Klimatfrågan är den största frågan enligt Obama. Västkustens medborgare är mer medvetna än övriga medborgare om klimatförändringarna. Torkan i Kalifornien, med kraftiga vattenrestriktioner talar sitt tydliga språk. Det finns ännu klimatskeptiker, men de blir färre.

Den planerade oljeledningen mellan Kanada och USA är stoppad av Obama. En spannmålsbonde som vi besökte uttryckte att oljeledningen istället kan användas för att pumpa vatten från Kanada till Kalifornien, istället för olja.

Handelsagendan är viktig för oss, därför fick den också stort utrymme. Det finns en önskan om att avsluta TTIP (handelsavtal mellan EU och USA) under Obamaadministrationen. Dock är många tveksamma till om det kommer att lyckas.

Lantbrukarna i USA är generellt negativa till frihandel. När det gäller TTIP uttrycker flera att det blir inget avtal utan lantbrukets stöd. När det gäller regler för produktionen som till exempel hormoner och GMO, har man i USA en inställning att det är konsumenten som väljer.

För oss i Europa, i Sverige och på Gotland skulle det få stora konsekvenser om det i avtalet öppnas för till exempel nötkött producerat med hormoner. Man skulle kunna se det som ”ett nytt EU-inträde” med fri marknad och ojämlika produktionsvillkor. Vi kan inte sätta oss i en situation där konsumenterna kan välja men inte producenterna.

Vi lärde oss också mer om Farm Bill, USA:s nya jordbrukspolitik. Man har nu lämnat direktstöd för ett system där man kan stödja i svåra tider, och inte betalar ut pengar i goda tider. Detta leder till att legitimiteten för politiken ökar, samtidigt som kapitaliseringen av stödet minskar.

Vi behöver följa upp utfallet, och dra nytta av erfarenheterna inför nästa reform av EU:s jordbrukspolitik, som nu baseras på direktstöd.

Det amerikanska jordbruket är i god form, med låg belåning och god lönsamhet. Jordbruket i USA är betydligt mindre belastat med kontroller jämfört med Europa och Sverige. 6,5 procent av disponibel inkomst går till mat. Marknaden driver utbudet och nya koncept, till viss del i motsats till hur det är i Sverige, där politiken tagit en allt för stor roll. Du tar som konsument ställning genom det du äter.

Ekologiskt är i dag 2 procent av den totala marknaden, men växer snabbt med 11 procents tillväxt per år, även andra koncept växer. Antibiotika är ett oreglerat område, man vet inte hur mycket som används. Det finns en actionplan för antibiotika, men det kommer att ta tid, trots att Obama personligen anser att frågan är viktig.

USA ligger efter Europa på området. Frågan drivs av marknaden, det finns en stark opinion för ”icke användning”, inte ens till sjuka djur. En utveckling som vi inte vill se i Europa.