Demokratiarbetet måste få ta sin tid

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-03-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har varit turbulent i den gotländska politiken senaste månaden. Vid måndagens regionfullmäktige valdes så slutligen Björn Jansson till regionstyrelsens ordförande. Jag vill lyckönska honom till uppdraget och tror det är förståndigt att Socialdemokraterna i samband med detta ser över sin arbetsorganisation. Något alla partier kan behöva.

Hur skapar vi en arbetsmiljö och arbetsbelastning som är rimlig för politiker? De flesta av oss har andra jobb och arbetsuppgifter och engagerar oss på vår fritid. För att inte politiken ska ta all tid från familj och annan socialt liv måste politiken förnya sina arbetsformer. Annars finns en uppenbar risk att det blir ännu färre som orkar engagera sig.

Politiken måste få impulser från en bred allmänhet. Det är viktigt att ”vanligt” folk känner att de kan göra sig hörda och delta i demokratiska processen. Något som Region Gotland har fått dåliga betyg i vid senaste medborgarundersökningen.

Det man måste komma ihåg är att demokrati måste få ta tid! Att diskutera saker i för små grupper och ta beslut som inte hunnit processats undergräver bara förtroendet. Något som länsstyrelsen också behöver fundera över, framför allt i processen kring Natura 2000. En fråga som kommer upp på regionstyrelsen i dag, så det finns all anledning att återkomma. Tänkte inte ta upp mer i dag eftersom det skulle ta upp hela textutrymmet och just nu är mina tankar i frågan inte lämpliga för tryck.

En tråkig nyhet i dagarna är att Gothemsgårdens slakteri lägger ned. Tråkigt då det varit en injektion i den närodlade livsmedelsproduktionen. Det visar på problemen med att klara småskalig livsmedelsproduktion. Tyvärr premierar konsumenter än så länge mer storskaliga lösningar genom prispressade livsmedelsval även om det skett en svängning.

På min icke politiska tid har huvuddelen av senaste veckorna gått till att läsa forskningsansökningar. Jag har blivit utsedd till ledamot i Stiftelsen Lantbruksforsknings beredningsgrupp. Vi har att granska och validera ansökningar. Utgångspunkten är att forskningen ska vara tillämpbar och relevant för småföretagare i de gröna näringarna.

Det är en rad med mycket intressant frågor som forskarna vill fördjupa sig i. Allt från energi och miljö till djurhälsa. En jättebra magkänsla att få vara med i detta arbete. Tyvärr finns det bara medel till ett fåtal av alla bra ansökningar.