En mix mellan kontinuitet och förnyelse

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-12-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så här i slutet av året funderar man över vad som egentligen har hänt under det gångna året. Det politiska arbetet har dominerats av regionens kärva ekonomi samt av mottagande av flyktingar och asylsökande.

Inom barn- och utbildningsnämnden där jag är ledamot har alla medarbetare lyckats vända ett förväntat underskott på nära tre miljoner till ett överskott på preliminärt över sex miljoner. Stor eloge till alla ute organisationen!

Under hösten har det varit ett tryck på skolan till följd av flödet av nyanlända. För barnen brukar det vara bäst att de får komma in i någon form av normal vardag efter sina upplevelser. Därför arbetas det intensivt för att de ska få komma till skolan så fort som möjligt.

Ett problem är att få tag i modersmålslärare. För att minska det problemet driver Centerpartiet att låta nyanlända med lärarbakgrund eller annan efterfrågad kompetens ska komma ut och arbeta i skolan, exempelvis som lärarassistenter. Vi behöver ta tillvara den kompetens som nyanlända har. Vuxna med relevant bakgrund kan vara en resurs i skolan och samtidigt lätta arbetsbördan för lärare. På Gotland har det varit stort intresse från pensionerade lärare att delta och vara ett stöd. Det engagemanget värmer i hjärtat.

Från Centerpartiet har vi under flera år drivit att vi måste öka tillväxten på Gotland. Det för att skapa fler jobb och attrahera mer arbetskraft till ön. För att kunna hålla den service vi önskar behöver vi bli fler innevånare över hela Gotland.

Jag tror på att hållbar tillväxt bäst skapas genom att stödja och främja näringslivets konkurrenskraft. Företagen kan ge många av de nyanlända möjlighet komma in i samhället. Gotland behöver vara öppet för den kreativitet som finns överallt på ön och ta tillvara den drivkraft som utvecklar och skapar nytt. Vi måste komma ihåg att det är i företagen som jobben och skatteintäkterna skapas. Bäst utväxling får vi om vi framåt kan hitta en bra mix mellan kontinuitet och förnyelse.

Den tillväxtplan som Region Gotland har arbetat med under året har mycket av det med sig. Nu är det några månaders remisstid för alla att komma med bra inspel till det nödvändiga arbetet om hur vi vill att Gotland ska utvecklas.

Det är tur att arbetet med tillväxtplanen var i gång när beslutet om Natura 2000 kom. Planen kunde utökas för att mildra effekterna på arbetsmarknaden på Gotland och speciellt på norra ön. Just nu behövs det jobbas i två parallella spår. Ett för hur kalkbrytningen kan fortsätta i samklang med Natura 2000 och det andra hur ersättningsjobb kan skapas om det blir stopp i brytningen.

Det som hänt under året kommer att fortsätta även nästa år. I dagarna har dock ett av de största hoten för Gotland undanröjts. Regeringen lägger ned utredningen om att avveckla Bromma flygplats! Ett viktigt regionalpolitiskt beslut framtvingat av riskdagsmajoriteten. Betydelsen av goda kommunikationer är avgörande för att Gotland och hela Sverige ska kunna utvecklas.

Det finns många andra spännande utmaningar och möjligheter för Gotland. Allt är upp till oss hur vi vill ta emot det. Det finns alltid en positiv sida i alla förändringar.

Till sista önskar jag er en god jul och gott nytt år.