Region Gotland har i dag en ekonomi som är långt ifrån i balans och med en kostnadsutveckling som skenar. Det är resultatet av den rödgröna ledningens styrning av vår gemensamma verksamhet och förvaltningen av våra gemensamma skattepengar.
Nu måste man anpassa kostymen efter vilka resurser som finns. Ett mögligt hus blir ju inte bättre för att man målar om det om man inte först åtgärdar problemen.
Regionen har under många år levt på engångsintäkter och reavinster från fastighetsförsäljningar utan att på fullt allvar diskutera nämndernas underskott.
Ifjol ökade intäkterna med nästan 200 miljoner, cirka 4,5 procent samtidigt som kostnaderna ökade med 5,8 procent. Det inser alla att det inte funkar.
Om man följer kostnaderna under fjolåret så ser man att de ökar kraftigt från sommaren och under hela hösten.
I juni tog de rödgröna beslutet om skattehöjning och efter det ser vi också en tydlig ökning av kostnaderna, det var just de effekterna som vi i oppositionen så starkt varnade för.
Resultatet ser vi nu! Årets prognos är minus 75 miljoner kronor och egentligen ännu mera eftersom nämnderna totalt visar minus 93 miljoner kronor.
Det här var förutsättningarna när budgetberedningen började sitt arbete. Det finns bara en långsiktig lösning; att bromsa kostnaderna. Jag är glad över att vi över partigränserna haft bra och konstruktiva samtal om ekonomin.
Alla inser nu det allvarliga läget och att det måste till akuta åtgärder såväl som långsiktiga besparingar och ett tydligare ledarskap för att bromsa kostnadsutvecklingen.
Gotlands långsiktiga utmaning är att öka befolkningen! Därför la vi också förslag om att utreda möjligheterna att bygga mera i våra tätorter och se över och förbättra kollektivtrafiken för att göra det attraktivt att bo över hela Gotland.
Ett annat viktigt beslut vi tog var att avsätta investeringsmedel för att byta ut vägbelysning på landsbygden och byta till modern teknik som minskar driftskostnaderna.
En mycket viktig fråga för oss i Centerpartiet och för attraktiviteten på landsbygden att det får fortsätta att vara upplyst längs med vägarna!
I dessa besparingstider med farfarsprincip och allmän återhållsamhet så diskuteras givetvis också länsstyrelsens och regionens gemensamma sommarfest. En fest som är uppskattad och är en viktig mötesplats för att diskutera Gotlands utveckling.
Jag är övertygad om att alla som är inbjudna utan tvekan skulle betala en kuvertavgift för att delta.
Hur svårt kan det va?
En annan diskussionsfråga som blossat upp är food-trucks på Gotland. Jag ser det som ett bra komplement och spännande utveckling på matön. Konkurrens bidrar oftast till högre kvalitet och ett större utbud. Det tycker jag vi ska välkomna till Gotland.
För er som vill uppleva något annorlunda så här i gräsklippartider rekommenderar jag ett besök i Lokrume på lördag. Årets Gräsklippar-Race arrangeras i år vid Haltarve.
Det är på landet det händer – vi ses där!