En utredning ser just nu över indelningen av Sverige och hur nya större regioner ska ersätta dagens landsting och regioner. Regeringens direktiv till utredningen är tydligt, föreslå större och färre regioner.
Senast 2023 ska de träda i kraft men uppdraget är också att se på vad som kan ske redan 2019. Detta är en jätteförändring om den fullföljs fullt ut med 6-9 regioner och län i landet.
Vad betyder detta för Gotland? Ja, helt klart är att vi behöver speciella lösningar eftersom vi är en ö-region som i dag har ansvar för såväl de kommunala som landstings- och regionuppgifterna. Detta är vi ensamma om i landet i dag. Men ska vi gå in i en större geografi är nog de flesta överens om att det är Stockholm som gäller. Vi har sjukvårdssamarbete i dag och kommunikationerna är bäst mot Stockholm men vilka vinster finns det med en region Stockholm-Gotland?
För oss i Centerpartiet är det viktigt att en ny regionreform har en demokratisk legitimitet och bygger på ett underifrånperspektiv. Det är viktigt att det finns stöd för de förändringarna som eventuellt kommer att ske och att den lokala demokratin och delaktigheten inte försämras samt att mer makt flyttas från staten till regionerna.
Om Stockholm och Gotland skulle slås samman så blir Gotland cirka 3 procent av befolkningen, vad kommer det att innebära för demokrati, insyn och delaktighet? Troligen 2 av 149 ledamöter i ett gemensamt fullmäktige, hur påverkar det besluten?
I dag har Region Gotland ansvar för regionala utvecklingsfrågorna. Jag är övertygad om att de som bäst förstår och kan ta beslut utifrån våra lokala förutsättningar, är de som ser dem i vardagen, varje dag. Då är närheten viktig.
Vi har inte samma möjligheter att samverka över kommungränserna om samhällsservice som i andra delar av landet. Vi är och kommer alltid att vara en egen avgränsad arbetsmarknadsregion oavsett digitalisering och hur infrastrukturen utvecklas.
Som ö-region har vi varit ganska framgångsrik om vi jämför oss med andra öar i Europa. Detta måste vi värna!
Vi har en stabil befolkningsutveckling även om utmaningen är att vi behöver bli flera för en långsiktigt stabil ekonomi. Men, jag är övertygad om att vi har potential att öka genom den attraktivitet som Gotland har.
Vi har fördel i närheten till tillväxtområden som Stockholm vilket är viktigt och som vi ska ta till vara i dagens mer globala samhälle, men hur sker det bäst? Inom sjukvården har vi i dag bra och tillgänglig vård på Gotland men där vi behöver få en bättre kostnadskontroll. Vi har samarbete med Stockholm i dag men som behöver utvecklas men hur sker det bäst?
Oavsett egen region eller storregion måste Gotland ha ett akutsjukhus, drivs det bättre av en stor region? Sjukvårdens ekonomi är oftast bäst i de små landstingen, varför?
Det är många frågor och vi behöver diskutera vad som är bäst för Gotland. En sak är säker, Gotland behöver beslutsfattare och en organisation som förstår öns unika förutsättningar och det måste även regering och riksdag förstå.