Miljöpartiets dubbelspel bakom vattenkrisen

DEBATT GOTLÄNNINGEN2016-06-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hela Gotland diskuterar nu öns ”vattenkris”, ett ämne på allas läppar.

Jag som följt vatten- och avloppsfrågorna hos regionen under lång tid har en ganska annorlunda bild av läget. Under 2016 är vattenförsörjningen väldigt ansträngd på grund av extremt låga nederbördsmängder under lång tid. Följdeffekterna av det kommer troligen hänga med även 2017.

Långsiktigt är jag inte alls orolig för vattenförsörjningen till det kommunala vattennätet. Med hjälp av en kombination av grundvatten, ytvatten i befintliga träsk, lagringsdammar i kalkbrott och avsaltningsanläggningar så ser jag inga problem med vattenförsörjningen långsiktigt.

Det som istället irriterar mig är Miljöpartiets dubbelspel i vattenfrågan.

Samtidigt som de målar upp hotbilden om vattenbrist så motverkar de väldigt aktivt investeringar i till exempel ett avsaltningsverk i Visby. Och under deras tid vid makten har de varit väldigt passiva att hitta lösningar ihop med Cementa, som länge erbjudit ett samarbete med regionen för att kunna ta tillvara deras omfattande spillvattenvolymer.

För mig är det uppenbart att den verkliga drivkraften hos Miljöpartiet, bakom allt prat om vattenbrist, är att kunna stoppa stenindustrin på norra Gotland.

Tydligast blir det när de in absurdum driver fram vattenskyddsområde kring Bäste träsk trots pågående domstolsprocesser. Bäste har och kommer att ha en marginell betydelse för vattenförsörjningen på Gotland totalt sett.

Fem partier har nu kommit överens om en historisk blocköverskridande energiöverenskommelse, det är utmärkt! Energiöverenskommelsen i sig är en klassisk svensk kompromiss, ganska löst formulerad, det gör att alla kan stoltsera som vinnare! Huvudinriktningen, enligt min bedömning, är att den bygger vidare på Alliansens energi- och klimatöverenskommelse från 2009.

Det innebär att den politiska beställningen av förnybar energi förlängs och utökas ytterligare, totalt ligger nu beställningen på 48 TWh till år 2030. Det motsvarar i runda tal kärnkraftens historiska nivå.

Samtidigt så rörs inte de grundläggande villkoren för kärnkraften som innebär förbud mot direkta eller indirekta subventioner. Därmed kommer kärnkraften att självdö, det känns bra för en vindkraftsvän!

Jag är så glad åt att Internationella Centret för Lokal Demokrati, ICLD har beviljat över 2 miljoner till ett demokratiprojekt med Gammalsvenskby, Ukraina.

Under tre år ska Region Gotland och Gammalsvenskby hjälpas åt att utveckla de demokratiska arbetsformerna i byn. Samt att försöka att utveckla jordbruket genom vidareutbildning i hållbara brukningsmetoder, växtföljd, bevattning med mera. Nu kan Gotland göra skillnad för Gammalsvenskbys utveckling på riktigt, det känns väldigt bra i hjärtat!

Till sist undrar jag om mitt minne spelar mig ett spratt eller om vädret har förändrats på riktigt?

När jag var ung så minns jag bara strålande väder och campande i Ljugarn på midsommar. Nu för tiden tycker jag att det nästan alltid är kallt och regnar under denna högtidshelg.

Hur som helst så önskar jag er alla en riktigt glad midsommar, oavsett väder!