Förstår att slaget om Natura 2000 pågår för fullt just nu i regeringens olika rum. Frågan har i den allmänna debatten kommit att handla om för eller emot Nordkalks brott i Ducker Bunge, vilket i grunden är väldigt fel.
Natura 2000-förslaget, som tröskats genom systemet i rekordfart, omfattar cirka 10 000 ha mark som ska tas ur produktion. Det berör framför allt landets hela cementtillverkning, försörjningen av kalk/kalksten till den svenska basindustrin samt skogsproduktionen och vindkraftsutbyggnaden på ön. Och väldigt många jobb hotas på Gotland liksom i hela landet, det inser alla även om det tvistas om det exakta antalet.
Jag minns när vi för första gången skulle ta ställning till förfrågan om brottet i Bunge och hur jag våndades inför det beslutet, som jag tror var kring 2008. I nästan alla ärenden försöker man finna en kompromiss och sträva efter samexistens. Men det är inte möjligt när man kommer till frågan om stora stenbrott, då blir det automatisk antingen eller!
Till slut efter mycket tankemöda så enades vi om rangordningen vattnet först, sen jobben och i tredje hand naturvärdena. Med en bred majoritet i ryggen så avgav Gotlands kommun det som sin huvudprioritering. Avvikande uppfattning då hade huvudsakligen Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Om huvudsyftet med liggande Natura 2000-förslag hade varit att skydda den biologiska mångfalden och unika naturtyper, så hade det varit full möjligt att göra det utan att komma i konflikt med stenindustrins intressen. Det finns gott om alternativa områden att peka ut på ön.
Men nu så är uppenbarligen huvudsyftet med förslaget att stoppa stenindustrin och då hamnar man i denna onödiga konflikt. Politiskt så innebär det att de två regeringspartiernas kärnfrågor ställs mot varandra. För S gäller det att värna jobben i industrin, som de kommer att behöva för att klara de väldigt högt satta jobbmålet, allt annat är politiskt självmord! Och för MP gäller det att visa att man nu för första gången sitter i regeringen och kan göra avtryck genom att värna miljövärdena. Jag är väldigt förvånad över att regeringen frivilligt har satt sig i en sådan här svårt beslutsläge!
Gruvar mig oändligt mycket åt att Putins agerande i praktiken direkt motverkar världens möjligheter att klara klimatkrisen. Strategin att sänka Putin via sänkta energipriser är säkert långsiktigt effektiv. Men följdeffekten blir att den så nödvändiga omställningen av energisystemen stannar av på grund av låg lönsamhet. Därmed riskerar världen att missa det korta fönster som ännu finns för att klara 2-gradersmålet, vilket kommer att få katastrofala följder för mänskligheten i stort!
Sofia och jag ska köra min gamla klassiska pickup till Gammalsvenskbyn vid midsommartid. Det kommer att bli ett härligt äventyr att köra de cirka 200 milen tvärs igenom Polen och Ukraina. Den gröna pickupen kommer sen att rulla sina sista mil i byn. Jag kommer att skänka den dit som en liten insats för att stödja Ukrainas folk i en väldigt svår tid.