Samarbete som knakar både riks och lokalt

DEBATT GOTLÄNNINGEN2016-01-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sveriges ekonomi växer så det knakar och har bland den snabbaste tillväxten samtidigt som arbetslösheten minskar. Minns ni finansminister Magdalena Anderssons (S) tal om tomma lador för ett år sedan eller hennes tal om systemkollaps i december? I måndags skrev hon på DI att Sveriges ekonomi är välmående och regeringen har halverat underskotten. Det växlar snabbt. Hon glömde också en viktig upplysning, regeringen har i stort regerat på alliansens budget under 2015!

Under 2016 försämrar nu S-MP regeringen bland annat de ungas möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden genom höjda arbetsgivaravgifter. För Gotlands arbetsgivare betyder det ökande kostnader på runt 100 miljoner – klart att det kommer påverka hur många man har möjlighet att anställa och att man överväger att anställa äldre med arbetslivserfarenhet. Men det är klart, i det socialdemokratiska Sverige ska allt vara likriktat och fyrkantigt även om inte opinionen delar det när man ser regeringens förtroendesiffror.

Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) skrev i lördags om att det inte är lätt för regeringen att regera i minoritet och dessutom tillsammans med ett annat parti. Nej, det är tydligt. Det är också tydligt här lokalt att samarbetet inom majoriteten många gånger knakar i fogarna.

Nu senast är det Miljöpartiets krav på ett snabbt beslut om vattenskyddsområde vid Bästeträsk där de också fick stöd av Vänsterpartiet vid senaste mötet med tekniska nämnden.

Regionens juridiska ombud avråder. Eftersom domstolsförhandlingarna om Nordkalks brott vid Ducker ännu inte avgjorts och vi därmed inte vet om de får täkttillstånd eller inte kan det finnas risk för ersättningskrav på flera hundra miljoner.

Tycker verkligen MP och V att regionen ska ta den risken? Ekonomiskt riskera hela välfärden? Nej, har man ingått majoritetssamarbete och ska styra Gotland då måste man föra en ansvarsfull politik.

Jag reagerade starkt på Björn Janssons skrivning i sin lördagskrönika om att ”Centern rör sig alltmer åt ett extremt nyliberalt håll”. Vadå? Kan jag få ett exempel? Tyvärr misstänker jag att det är flykting- och asylpolitiken Björn tänker på.

I mitten av november gjorde sex av riksdagens partier, Alliansen plus regeringen, upp om att antal skärpningar inom asylpolitiken. Centerpartiet drev hårt att underlätta för nyanlända att snabbt få jobb bland annat genom utökningar inom Rut. Därefter har regeringspartierna själva, helt utan vilja till partiöverläggningar, fattat beslut om ytterligare restriktioner och id-kontroller.

Detta har vi i Centerpartiet varit negativa till och ser istället andra lösningar för att minska kostnaderna och snabba upp hanteringen men värna asylrätten och ett öppet Sverige. En värdering som även (S) och (MP) för några månader sedan stod bakom och delade.

Nu ser vi istället hur den S-MP ledda regeringen för en politik som inte jag känner igen som mitt Sverige – är det månne Socialdemokraternas sätt att fånga samhällskritik och locka tillbaka förtroende och väljare från SD.