Snart är ordningen i regionen återställd

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-02-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jahaja, vad ska man välja att skriva om? Det händer en hel del som är värt att kommentera.

Gneab, styrelsearbete, styrelsens ansvar, principer för fastighetsförsäljningar, Åke Svenssons ohållbara situation och avgång men nej, det skriver ju andra om.

På Gotland har vi just nu en unik situation, där jag som oppositionsråd och andre vice ordförande i regionstyrelsen snabbt fick hoppa in och ta över ordförandeklubban eftersom flera av socialdemokraternas ledande politiker valt att avgå.

Jag får många frågor om hur det kan bli så. Men vid regionfullmäktige den 2 mars väljs ny ordförande och vice ordförande och då är ”ordningen återställd” men fram till dess måste verksamheten gå vidare och jag kan väl ärligt säga att det i det här läget känns bra att man har en del erfarenhet med sig.

Den senaste tidens händelser visar också tydligt att regionens styr- och kontrollsystem måste ses över samt att det är en lång resa att återställa förtroendet för politiken och regionen. Jag vill önska Björn Jansson lycka till och hoppas på bra samarbete framöver – jag tror Gotland behöver det nu!

Det känns bra att arbetet för att Gotland ska nå målet Årets tillväxtkommun 2018 nu är igång. Förra veckans frukostmöte kändes mycket positivt och nu gäller verkligen att vi alla samverkar och drar åt samma håll för att nå en hållbar tillväxt på Gotland.

Jag är också glad över att vi hade ett första väldigt bra dialogmöte om flyktingmottagandet. Gotland är nu på väg att skriva en avsiktsförklaring med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen om asylboenden på minst tre platser utanför Visby.

Detta ger möjlighet att planera mottagandet på ett bra sätt, så att de snabbt kan bli en del i vårt samhälle och bidra med sina kunskaper och erfarenheter. Många av de nyanlända har utbildningar inom kompetenser som är bristyrken här i Sverige.

Länsstyrelsen har nu presenterat ett förslag till 26 nya Natura 2000-områden. Jag är skarpt kritisk till hur man hanterat frågan utan någon som helst dialog med markägare och utan att presentera vilka konsekvenser detta får för markanvändningen och det gotländska samhället.

Är detta slutet för all kalk- och cementindustri? Hur påverkar det framtida vindkraftsetableringar och ett aktivt skogsbruk? Finns det vetenskaplig grund för förslagen?

Detta finns överhuvudtaget inte med i länsstyrelsen övervägande vilket bekymrar mig.

Ja, jag vet att det är ett regeringsuppdrag med riktlinjer från Naturvårdsverket. Men enligt länsstyrelsen uppdrag ska man utifrån ett helhetsperspektiv samordna olika samhällsintressen – då anser jag att man ska göra det i samtliga ärenden, även detta!

Igår besökte vi Cementa och fick bra information från dem om hur förslaget påverkar deras framtida verksamhet. De vill ha en dialog och är övertygade om att man kan hitta en samexistens mellan kalkbrytning och bevarande av naturvärden.

Totalt sysselsätter Cementa i dag 430 årsarbeten vilket betyder mycket för Gotland men frågan år långt större än så. Det påverkar hela byggsektorn i Sverige eftersom största delen av Sveriges cement kommer från Slitefabriken.