Tillväxt och minskade miljöutsläpp är möjligt

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-07-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Äntligen kom sommaren med varma sköna kvällar och samtidigt också Almedalsveckan. Många bra och intressanta möten och seminarium har jag hunnit med under veckans första dagar.

I år var Centerpartiet först ut på söndagen. En bra dag med ett bra tal av partiordförande Annie Lööf där hon bland annat tog upp att det behövs ett nytt borgerligt projekt för jobben, miljön och valfriheten samt förslag med grön skatteväxling.

Det är också en fantastisk känsla att med runt 4 000 personer i publiken få möjlighet att hälsa välkommen och också lyfta fram frågor som är viktiga för oss på Gotland.

Miljö + tillväxt = sant. Det var rubriken på Centerpartiets ekonomiska seminarium. Det går att förena tillväxt med minskade miljöutsläpp. Det är väldigt tydligt om man ser Sveriges utveckling av BNP och Co2 utsläpp från 1990 till i dag.

Omställning till mer effektiv energianvändning bidrar till tillväxt och utveckling genom nya innovationer inom bland annat svensk industri och leder på så sätt till nya jobb.

Det hot som svävar över stenindustrin på norra Gotland är långt ifrån bara en gotländsk angelägenhet. Den gotländska kalken och cementen är en central råvara för svensk basindustri som stålindustrin, de gröna näringarna och för byggandet i Sverige. Om S-MP-regeringen med statsråden Romson och Damberg i spetsen på riktigt är intresserade av att lyssna på oss gotlänningar kan både vårt dricksvatten, företag och jobb samt skyddsvärd natur rymmas på norra Gotland.

Den pausade domstolsprövningen om nya miljötillstånd för företagen är särskilt problematisk eftersom det är en effekt av att förslaget om kraftigt ökade Natura 2000-områden på norra Gotland nu kommit in från sidan och gjort det till en politisk process.

För oss i Centerpartiet är det tydligt att det går att förena så väl tillgången på vatten som skydd av växter och djur med en fortsatt kalkbrytning och en växande besöksnäring.

Starkt miljöskydd bygger på en ekonomisk tillväxt. Varken kalkbrytning eller skydd av natur är nya företeelser på Gotland och vi har genom åren lärt oss förena olika intressen. Den statliga myndigheten SGU har beräknat att flera tusen jobb står på spel om kalkbrytningen stoppas. Att hitta en hållbar lösning på denna komplicerade fråga är mycket viktigt för Gotland och Sverige.

Det kräver dock en helt annan vilja till diskussion och flexibilitet än den som regeringen via miljödepartementet och länsstyrelsen visat hittills. Jag ser med stor oro på hur regeringens beslut kan slå mot jobb och tillväxt på Gotland.

Regeringen har nu föreslagit sänkt skatt för de pensionärer som har lägst inkomst. Det är bra MEN de glömde tala om att samtidigt lägger de förslag om att det ska vara möjligt för kommunerna att höja avgiften för hemtjänst och samtidigt ska de sänka ersättningen till kommunerna. Vilket gör att kommunerna i princip är tvingade att höja avgiften om de inte ska tappa intäkter. Och därmed blev det inga extra pengar till de pensionärer som bäst behövde det!

Suck!