Under fyra intensiva dagar har Centerpartiet haft partistämma vid Lugnet i Falun. En ny närodlad politik har formats med fokus på jobb, miljö och att hela landet ska leva. Det togs elva olika program och ställningstaganden för inriktningen på Centerpartiets politik.
Som en av de sista punkterna klubbades utbildningsprogrammet igenom på söndagen. Utgångspunkterna för Centerpartiets skolpolitik är en utbildning som ger jobb, en stärkt roll för lärarna och ökad valfrihet.
Nu återstår ett riktigt hårt jobb för att alla dessa bra förslag ska bli verklighet, den svenska skolan måste bli bättre på att utbilda och förbereda eleverna för jobb.
Under allt för lång tid har skolans koppling till arbetsmarknaden varit alldeles för svag. All utbildning, oavsett vilken, måste kunna leda till jobb.
Därför beslutade stämman att yrkes- och lärlingsutbildningarna måste stärkas och blir bättre på att svara mot branschens behov av kompetent personal.
Men koppling till arbetslivet måste bli tydligare redan i grund- och gymnasieskolan. Inriktningen framåt är därför att det ska införas branschskolor samt att studie- och yrkesvägledarnas roll stärks för att förbättra kopplingen till arbetsmarknaden. På så sätt kommer elevernas kontakter mot arbetslivet bli bättre.
Det stämmer väl ihop med det som pågår här på Gotland genom arbetet med att samla barn- och utbildningsförvaltningen och gymnasie- och vuxenförvaltningen. Vid hopläggningen blir det en organisation som gotlänningar i alla åldrar kan komma i kontakt med.
Från barnen i förskolan till pensionären på någon av Folkans kurser. Där emellan gymnasieelever och de som behöver vidareutbilda sig eller byta yrkesbana senare i livet.
Det finns stora möjligheter att utveckla samarbeten genom omorganisationen. Nybildandet ska ge en tydlig sammanhållande tråd genom det livslånga lärandet för gotlänningar. Förhoppningsvis blir det tydligare med förskolans och skolans arbete att skapa trygga individer som växer och utvecklas och vilken effekt det har senare i utbildningar och arbetslivet. Mycket kommer att ligga under samma paraply. Hela förvaltningen kommer att omfatta nästan en tredjedel av regionens personal!
Mycket av drivet, utvecklingen och kunnandet ligger där ute i verksamheten.
En utmaning ligger i att den nya organisationen ska uppmuntra initiativ för att överbrygga murar eller stuprör. Ett bra nytänk och sammanlänkande är redan på gång mellan Högbyskolan och Folkan i Hemse. Mycket tack vare de förestående asylmottagningarna. Liknande tankar finns i Fårösund.
Från politiskt håll kommer jag göra mitt för att uppmuntra och stödja att verksamheterna lättare ska hitta vägar till samverkan.
Samtidigt ska kända ”varumärken” som Folkhögskolan, Kulturskolan och Fenomenalen finnas kvar och de kan få viktiga stödjande eller smörjande roller.
Det kan bli något speciellt av den nya förvaltningen!
Ha det gott.