Vi måste hitta fler slundiga lösningar

DEBATT GOTLÄNNINGEN2015-05-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

På torsdag ska regionstyrelsen diskutera Region Gotlands budget för 2016. Det behöver sparas 45 miljoner nästa år. Dessutom måste alla nämnder få bukt med årets förväntade underskott på 93 miljoner!

Som jag ser det är en av anledningarna skattehöjningen 2014. Trots högre skatteintäkter på totalt 200 miljoner ökade kostnaderna med än mer, historiskt höga 8 procent. Skattehöjning ger signaler om att det finns pengar i systemet.

Det mesta av kostnadsökningen härrörs från andra halvåret 2014 och har tydligen fortsatt under 2015. I det perspektivet har många pratat om att det behövs smarta lösningar, eller som jag skulle vilja utrycka det, smartare lösningar.

För regionens cirka 6 000 anställda jobbar smart men ska vi få hejd på kostnadsutvecklingen måste verksamheten bli smartare.

Det gotländska uttrycket slundig är mycket passande. Vi behöver hitta finurliga, klipska, annorlunda lösningar för att frigöra pengar till vård, skola och omsorg. Vi i det här fallet är politiker, medarbetare i regionen samt vi gotlänningar i allmänhet.

Huvudansvaret ligger självklart på oss i politiken att hushålla med medborgarnas skattepengar på bästa sätt. Det är nu än viktigare att ta bort stuprör mellan verksamheter och se till helheten.

Alla kan bidra till att minska kostnaderna genom att tänka efter om lösningen verkligen är optimal. Kan vi tänka lite annorlunda eller göra på ett annat sätt?

För medarbetarna kan det kännas omöjligt att spara 45 miljoner, men utslaget på varje medarbetare blir det cirka 7 500 kronor, en mer hanterlig summa. Säkert ser många av våra duktiga medarbetare ute i verksamheterna möjlighet att göra förändringar som skulle kunna spara in en del av det beloppet. Alla goda förslag behövs.

Även vi vanliga gotlänningar kan fundera om vi använder regionens service på bästa sätt. Vänder vi oss till rätt ställe, vid rätt tillfälle?

Till exempel att använda vårdcentralerna istället för att gå till den dyrare akutsjukvården, nyttja e-tjänster för följa ärenden i stället för ringa till handläggande tjänsteman, med mera.

Samtidigt får vi inte glömma bort att utveckla verksamheter och skapa attraktivitet. Vi får inte stirra oss blinda på besparingar utan vi måste öka intäkterna också.

Därför finns det en liten satsning på årets tillväxtkommun 2018. För det är i företagen som jobben och skatteintäkterna skapas. Ett sätt att utveckla är göra Gotland ”rundare”. Det är därför motionen om ökad standard för att höja hastighetsbegränsningarna på 140-vägarna är lagd.

Ett exempel på en sträcka som skulle kunna modifieras är avsnittet mellan Hejde och Lojsta på vägen mellan Hemse och Visby.

Det är drygt en mil med få andra vägar som ansluter. Där tycker jag man kan börja och se över vad som behövs för att kunna höja hastigheten. Det skulle underlätta pendling och flytta Visby närmare Sudret.

Ha det gott.