Demokratier i fara

Demokrati2022-08-31 05:43
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

L-DEBATT

För oss i Sverige är det självklart att vi kan använda oss av våra demokratiska rättigheter, men i andra delar av världen är det absolut inte självklart. Även vi måste också vara vaksamma för förändringar i vårt närområde.

Än en gång har vi fått uppleva hur Folkrepubliken Kinas aggressiva beteende mot fredliga demokratier, som Taiwan. För inte så länge sedan har vi sett hur det gick för Hong Kong. Nu har Kina full totalitär kontroll över Hong Kong, trots tidigare löften om viss frihet. Man sade ett land, två system när Kina tog över den brittiska  kronkolonin. Vi har nu sett hur Taiwans utsatta läge gentemot Kina, med nu genomförda krigsövningar runt ön.

Så fort något inte går Kinas väg, uttalar och verkställer man med hot och vedergällningar mot den som råkar opponera sig. Kina vet mycket väl hur mycket vi är beroende av dem, genom teknologi, tillverkning och handel.

Diplomatisk hövlighet verkar man helt slutat med.

Kina har sedan många år kontinuerligt  byggt upp sin krigsmakt, samtidigt som man nu har delvis eller full kontroll över strategiskt viktiga hamnar runt om i världen.

Ta som exempel hamnen i Pireus utanför Aten, Sri Lankas viktiga hamn i syd och fortet i Djibouti på Afrikas östkust. Man har genom ekonomisk makt kunnat ta över dessa hamnar. När turen kom till Sverige, stoppade man Kinas planer på att bygga en ny hamn utanför Uddevalla, det var nog tur det. Kommer ni ihåg hamnarbetarstrejken i Göteborg? Hamnarbetarna fick ju sedan ett nytt avtal.

En ny kinesisk hamn i Göteborgsområdet med egen personal, skulle knappast ge utrymme för svenska hamnarbetares åsikter.

Med Kinas starka ekonomi har man kunnat ”köpa in sig” i företag och länder runt om i världen. I Sverige inom bilindustrin och vindkraft. På den östra delen av den afrikanska kontinenten har man satsat mycket. I Addis Abeba har man byggt en ny kongressbyggnad för hela Afrikanska Unionen, så Kina kan visa vad man kan och få mera inflytande i länderna.

Vid invigningen av senaste OS i Kina, välkomnade Kinas president Xi Jinping Rysslands Vladimir Putin. Man uttalade att Taiwan var en del inom Kinas intresseområde, liksom Ukraina var Rysslands sak. Detta var ju innan Ryssland inledde kriget mot Ukraina. Vad som nu kommer att hända i Moldavien som gränsar till Ukraina har Ryssland säkert som nästa objekt. I gränslandet Transnistrien har Ryssland sedan länge stora vapenlager och kontroll över.

Putin har ju en dröm att återskapa ett Stor-Ryssland igen!

Vi får hoppas FN med Antonio Guterres kan fortsätta försöka fortsätta nå någon sorts fredslösning i Ukraina, även om Kina och Ryssland lägger in sina veton.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.