Valet handlar om vilket Europa du vill ha

Vi behöver samarbeta i frågor där vi blir starkare tillsammans, och där det bidrar till fred, välstånd och handel. Samtidigt är Centerpartiet ett decentralistiskt parti som alltid strävar efter att beslut ska tas så nära varje medborgare som möjligt.

Vi behöver samarbeta i frågor där vi blir starkare tillsammans, och där det bidrar till fred, välstånd och handel. Samtidigt är Centerpartiet ett decentralistiskt parti som alltid strävar efter att beslut ska tas så nära varje medborgare som möjligt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Demokrati2024-06-05 09:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den här veckan har jag som politiker varit med att fatta 80 beslut. Alla dessa berör på ett eller annat sätt alla som bor på Gotland. Vissa av dessa har varit enkla att ta, andra mer komplicerade. 

Gemensamt för i stort sett alla är att jag aldrig skulle ha klarat av att ta dem själv. Det är därför demokrati är bättre än diktatur, och vi har en god tradition i Sverige av att pragmatiskt resonera oss fram till en gemensam väg framåt.

Samtalen inför beslut sker oftast inom partierna, men ofta – inte alltid – har vi också en bra diskussion på nämnds- och styrelsesammanträdena där besluten fattas. Här har den som håller i ordförandeklubban en viktig roll i att skapa ett bra diskussionsklimat.

Förutom det lokala politiska arbetet så är vi i sluttampen av valrörelsen inför EU-valet. Det som har kommit bort lite i en valrörelse som präglats mycket av sakfrågor är det ideologiska perspektivet. 

Vilket Europa vill vi ha? EU var från början och är fortfarande ett fredsprojekt som grundades för att knyta de europeiska staterna närmare varandra. För Centerpartiet lever den tanken i allra högsta grad. 

Vi behöver samarbeta i frågor där vi blir starkare tillsammans, och där det bidrar till fred, välstånd och handel. Samtidigt är Centerpartiet ett decentralistiskt parti som alltid strävar efter att beslut ska tas så nära varje medborgare som möjligt. Denna grundinställning innebär att alla beslut som innebär att makt flyttas uppåt i hierarkin alltid måste övervägas noga.

Det öppna, fria Europa hotas nu av krafter som vill backa tillbaka många av de senaste årtiondenas framgångar. Som vill göra Europa mindre fritt. Som tycker att klimatfrågan inte är viktig. Som vill minska eller ta bort stödet till Ukraina.

Den 9 juni gör jag min demokratiska plikt – går till vallokalen i Väskinde och röstar. För mig väger friheten, freden och klimatet tungt när jag väljer valsedel. Vad är viktigt för dig?