Debatt
Just nu har framförallt P4 Gotland rapporterat om regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), ordförandebeslut att inte överklaga SMA-domen. Att i en så, för Gotland och Klintehamn, viktig fråga inte låta den politiska processen ske är häpnadsväckande. Hela hanteringen av frågan och resonemanget runt det beslut som Nypelius fattat på egen hand, visar på osedvanligt dåligt omdöme och tveksam vilja att faktiskt jobba enligt den demokratiska ordningen.
Nypelius menar att hon, tillsammans med tjänstepersoner, gjort bedömningen att det vi från Region Gotland framfört, blivit besvarat och omhändertaget. När jag läser domen finns det dock sådant som ännu väcker frågor. I Sverige har vi beredningstvång. Det innebär att ärenden SKA beredas för att politiska beslut ska fattas utifrån god grund. I en sådan process (normalfallet) ingår möjligheten för alla att läsa underlag. Att ta del av analyser gjorda av våra experter. Att ställa frågor som i sin tur kan undersökas för svar. Att föra diskussion med respektive parti. Att föra dialog med gotlänningar och samhälle. I den processen växer kunskap och frågetecken kan rätas ut. Det tar tid - men underlagen för beslut blir bättre och den gemensamma insikten leder till bättre förankrade och mer genomtänkta beslut.
Här ser vi alltså det motsatta. Nypelius menar att hon stämt av med tjänstepersoner och andra politiker. Hon ställde frågan till mig. Jag svarade att jag då inte läst domen och inte hade tillgång till några analyser utförda av Region Gotland. Att den här typen av ställningstaganden kräver diskussion inom mitt parti. Efter det hörda jag ingenting innan jag läser i tidningen att Eva Nypelius fattat ett eget beslut att regionen INTE ska överklaga. Den advokat regionen anlitat som expert i frågan angav i sin analys flera grunder för att överklaga och annat som talade emot det. Som ett handlingsalternativ angav han: ”Väl medveten om att det kan vara svårt för Regionstyrelsen att ta ställning till ett eventuellt överklagande för julhelgerna kan ett alternativ vara att göra ett s.k. blankt överklagande./.../
Grunden för överklagandet skulle vara att täktverksamheten inte är förenlig med syftet för Program Klintehamn 2030. Vidare skulle anstånd begäras med att utveckla grunderna för överklagandet till utgången av januari 2020. På så sätt skulle Regionen ha möjlighet att i mera lugn och ro ta ställning till om domen ska överklagas. Vill Regionen inte fullfölja överklagandet kan det återkallas utan några konsekvenser.”
I min värld hade det varit det enda rimliga. Aldrig i min vildaste fantasi kunde jag tro att Eva Nypelius inte skulle säkerställa en demokratisk och politisk hantering av ett så principiellt viktigt ställningstagande som en eventuell överklagan faktiskt är. Nu har hon säkerställt att Region Gotland inte har något som helst inflytande över den fortsatta processen. Det är i mina ögon riktigt allvarligt ur demokratisk synvinkel och visar styrets mycket grunda syn på vår representativa demokrati.