Bättre att spara på ekomaten än på köttet

Om man ska spara på maten finns det definitivt vissa sätt som är bättre än andra.

Äter vegetariskt. Är ovegetarisk.

Äter vegetariskt. Är ovegetarisk.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Ekologisk mat2019-11-25 05:26
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Region Gotland avser spara en miljon kronor genom att förändra menyerna för de måltider som Regionen serverar. Det ska bli mer soppa och mer vegetariskt, är det meningen. Anar man inte också en eftergift till anti-kött-lobbyn bakom sparsamheten.

Jag tycker verkligen illa om när man av politiska skäl laborerar med måltiderna som ska ätas av icke tillfrågade medborgare. Det är inte lika illa när det handlar om skolmat, som exempelvis maten till de som bor på särskilt boende. De som äter skolmat äter bara en begränsad del kommunala måltider. Förhoppningsvis får de annan mat på andra tider. Inom äldrevården är de däremot helt utlämnade till Regionens menyer och de förtjänar bättre än att deras mat blir andras symbolpolitik. Speciellt som det kan vara svårt nog att se till att de får nog med näring ändå.

Men om Regionen vill spara pengar i måltidsverksamheterna så har jag ett bättre tips. Sluta upp med att slösa bort pengar på att köpa ekomat. Det finns ju ingen grund för att påstå att ekomat är bättre än annan mat, för dem som äter den.

Ändå är över 30 procent av den mat som Region Gotland köper in ekomat. Det är en ökning från nästan noll procent på 15 år. Är det verkligen vettigt att fortsätta satsa på ekomat när man inte längre anser sig ha råd att servera kött i samma utsträckning som tidigare.

Ekomaten kan tränga ut hälsosam och inhemsk mat på fler sätt. Alternativet till dyrare proteiner och kolhydrater som fisk och grönsaker kan exempelvis bli ekologiskt bröd.

Det har också visat sig att i upphandlingar av ekologisk mat, så är de utrikiska alternativen ofta billigare än de inhemskt eller rent av lokalt producerade varorna?

Till och med de värsta extremisterna kan besinna sig. P4 Malmöhus rapporterar hur kommunstyrelsen i Lund beslutat att bort mål om andelen ekologisk mat i den kommunala bespisningen. Kommunen har verkligen satsat på detta och har redan över 80 procent ekologiska råvaror i maten. Ambitionen har varit hundra procent. Men nu ändrar man sig. Delvis för att man behöver spara pengar. Men Inga-Kerstin Eriksson, centerpartistiskt kommunalråd i Lund, konstaterar också att:

– Ekologiska livsmedel är inte alltid det bästa alternativet, sett till kostnad och miljöeffekter. Jag ser inte detta som ett steg bakåt.

Själv skulle jag vilja gå betydligt längre och påstå att – med hänsyn till såväl ekonomi som miljö, klimat och dem som ska äta maten – ekomaten sällan är det bästa alternativet.