Vegetarisk ekomat för klimat, miljö och hälsa

Ekologisk mat2019-12-02 10:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Brev ledarsidan

Mats Linder skriver i Gotlands Allehanda 25/11-19 att det är bättre att spara på ekomaten än på köttet när Region Gotland ska genomföra besparingar inom måltidsverksamheten. Linders argument bygger på spekulationer och fördomar om att det finns en “anti-kött-lobby” som skulle vara starkare än dess motsats (se dokumentärer som What the health, Cowspiracy och Det vita guldet för perspektiv på detta), och att kött är mer hälsosamt än vegetabiliska livsmedel.

Till att börja med vill vi i Feministiskt initiativ inte se besparingar i måltidsverksamheten över huvud taget. Istället har vi i oppositionen föreslagit anslag för att öka andelen ekologisk mat. Detta gör vi eftersom ekologisk odling bidrar till biologisk mångfald och orsakar mindre miljöförstöring jämfört med konventionell.

I en debatt där vi ofta enbart ser till klimatpåverkan glömmer vi lätt bort den delen av klimatkrisen som består i monokultur och utarmade jordar. Dessutom har ekologiska varor som odlas i andra länder och transporteras till Sverige många gånger totalt sett lägre klimatpåverkan än motsvarande konventionellt producerade i Sverige (Naturskyddsföreningen). 

Måltider i offentlig förvaltning är en het fråga som upprör många. I Regionstyrelsen har vi i oppositionen varit noga med att påpeka att förändringar inom måltidsservice inte får försämra verksamhetens kvalitet. Personer som serveras mat i offentlig verksamhet får sällan välja sin egen meny, och kött är ett precis lika ofritt val som vegetariskt.

Dock har vi som största måltidsdistributör ett ansvar att se till att maten vi serverar är ekologiskt hållbar och hälsosam. I frågan om kött eller vegetariskt rekommenderar bland annat Livsmedelsverket att både barn och vuxna ska äta mer vegetariskt, både utifrån ett hälso- och miljöperspektiv. Föreningen Läkare för framtiden är en annan röst i debatten där läkare samlar forskning om vegetabilisk och animalisk kost och hur den påverkar hälsan. Resultaten är tydliga – vegetabiliskt vinner i stort sett alla kategorier. 

Till sist vill vi lyfta de lokala producenter här på Gotland som i allt större utsträckning går över till att producera vegetabiliska proteiner. Här kan vi som offentlig aktör få stor betydelse i att stimulera produktion som stärker lokal biologisk mångfald, lokal ekonomi och som också kan producera mat som räcker till fler. 
Feministiskt initiativ förespråkar vegetabilisk norm och en strävan om 100 procent ekologiskt i offentlig sektor – för klimatet, biologiska mångfalden, djuren och människorna.