Krönika
Bankerna presenterade i veckan sina kvartalsrapporter. Medan vanligt folk konstaterar att pengarna räcker till allt mindre, medan civilsamhälle och kyrka larmar om att allt fler människor söker sig till deras hjälpverksamhet och medan statsministern säger att människor ska ”bita ihop” genom den ekonomiska krisen kan bankerna skratta hela vägen till jobbet.
Samtliga bankers vinstmarginaler rusar som en raket rakt uppåt. Nordea upp 40%, SEB upp 53%, Swedbank upp 80% och Handelsbanken väntas öka 39%.
Det är bra att bankerna har stabila förutsättningar men det är stötande att i en ekonomisk kris, medan bolånetagare och småsparare får vända på kronorna, göra så stora vinster som man nu presenterar.
Ingen del i samhället existerar i ett vakuum. Precis som att skattebetalarna förväntas ställa upp och rädda bankerna när de krisar. Något vi också gjort vid ett flertal tillfällen med tiotals miljarder kronor i garantier tycker jag man har rätt att förvänta sig att bankerna tar sitt ansvar när hushållens ekonomi krisar.
Att komma tillrätta med denna snedvridning är sannolikt svårt och hur det skulle kunna gå till skulle sannolikt kräva en hel del tankemöda och utredning men till dess borde vi kunna förvänta oss att styrelser och ledningar tar sig en funderare på vilken roll de spelar i samhället och hur de kan hjälpa människor, hushåll och företag att övervintra i den ekonomiska krisen.
För vårt samhälle blir inte bättre än vad vi tillsammans gör det till. Det gäller vår ekonomi, vår välfärd och vårt näringsliv. Vi bär alla ett ansvar för att vi tillsammans gör det bästa vi kan för att vi alla ska färdas väl genom livet.
Sommaren har annars präglats av nya värmerekord i världen. Här uppe i norr har vi haft en tämligen ordinär svensk sommar av mer klassiska mått. Södra Europa däremot når värmerekord efter värmerekord. Vår planet mår inte bra och om vi inte skyndsamt ställer om riskerar det att ta en ände med förskräckelse.
Därför var det glädjande att Almedalsveckan i stor utsträckning präglades av omställning som tema. Det är så många sektorer som vill och kan ställa om. Det är alltifrån stora industrier till ökad elproduktion för enskilda. Nu krävs att regeringen sätter spelreglerna och färdriktningen. Tyvärr har man gjort precis tvärtom. Man har monterat ner rälsen och lagt i backen. Aktivt väljer man att öka utsläppen från Sverige. Det är inget annat än en skam och ett svek mot kommande generationer. För kortsiktiga vinster i opinionen väljer man att göra livet på vår planet svårare för de som kommer efter oss. Det är oansvarigt, omoraliskt och rent farligt.
Filip Reinhag (S), regionråd