DEBATT
Alla drabbas när konjunkturen försämras, men vissa drabbas mer. Enligt en aktuell kartläggning kan kvinnor med medianinkomst inte köpa ny bostad i någon av de 25 största kommunerna i Sverige, medan män hade möjlighet i sju av de granskade kommunerna.
Relationsrapporten 2023, en årlig undersökning som vi på NOBA tagit fram tillsammans med Novus, bekräftar de oroande siffrorna gällande tryggheten på bostadsmarknaden, särskilt för kvinnor.
Var femte kvinna säger att de inte kunnat lämna en relation på grund av sin boendesituation, medan endast en av tio män delar samma erfarenhet. Vidare uppger nära hälften av kvinnorna i undersökningen att deras partner skulle klara sig bäst om de separerade i dag, medan bara en av fem män svarar samma sak. Det är alltså tydligt att många kvinnor avstår från att lämna en relation på grund av den ekonomiska pressen och rädslan för att inte hitta en ny bostad.
Samtidigt minskar antalet separationer och skilsmässor i Sverige. Under 2022 genomfördes 2 000 färre skilsmässor än året innan, enligt SCB, och i år ser trenden ut att fortsätta. Ekonomiskt sett innebär en separation för många att man blir ensam med alla kostnader, och tuffare ekonomiska tider kan därför utgöra ett hinder för den som vill gå skilda vägar.
Naturligtvis är det fint om människor vill fortsätta vara gifta, men i en ideal värld borde ekonomi eller bostadsbrist aldrig få vara den faktor som hindrar någon från att lämna en dålig relation.
En grundläggande anledning till att vi tar fram Relationsrapporten varje år är för att påminna om vikten av att prata pengar, och att diskutera vad som skulle hända vid en separation – innan det händer.
Vi vill avdramatisera samtalet om ekonomi, och uppmuntra till att sätta siffror på vad en jämställd relation innebär. Det kan låta tråkigt, men är grunden till trygghet. Samhället kan dock inte lägga hela ansvaret på individen – det behövs politiska och breda branschlösningar för att lösa många av problemen.
En bra början är att fråga hur det kommer sig att problematiken kvarstår i ett av världens mest jämställda länder?
I vår verksamhet arbetar vi långsiktigt med att skapa en bredare bild av hur människor kan prata om pengar med varandra. Pengar och psykisk hälsa är nära sammankopplade, och det är något vi alla behöver bli bättre på att lyfta.
Vi kallar det finansiell hälsa, men huvudpoängen med många av de initiativ vi driver är att starta ett samtal kring pengar och lyfta fram hur pengar är kopplade till människors välmående.
Med Relationsrapporten belyser vi en uppenbar, men sällan eller aldrig uppmärksammad, problematik kring vad osund finansiell hälsa i relationer riskerar att leda till.
Det vi som bank kan göra är att se över hur vi arbetar samt vara en del av, och inte minst driva, samhällsdebatten. I förlängningen krävs dock bredare lösningar och ett bredare engagemang från fler aktörer i samhället. Ingen ska behöva vara kvar i en relation bara för att man inte annars vet var man ska bo.