Svensk ekonomisk de visar just nu upp två ansikten. Å ena sidan drar brittiska jämlikhetsforskare fulla hus i Stockholm med budskapet att ökade inkomst och otrygghetsklyftor är skadligt för nästan alla i samhället. Å den andra tvingar det gamla folkrörelsepartiet Centern ihop med Liberalerna fram krav på Socialdemokraterna som drastiskt ökar välfärdsklyftorna i landet.
Länge trodde ekonomer att stora inkomstklyftor i samhället ökade den ekonomiska tillväxten. Men modern forskning visar motsatsen. Därför varnar nu ledande institut som OECD i Paris och Världsbanken i Washington Sverige för att ytterligare öka klyftorna i samhället. En sådan politik har negativa långsiktiga effekter på ekonomisk tillväxt. Men ökad ojämlikhet har skadeeffekter som är vida större än vad forskare tidigare kommit fram till. USA:s utveckling visar detta. Där har reallönerna för vanligt folk inte ökat på 30 år. I stället har all tillväxt gått till de mer besuttna framför allt till den rikaste procenten. Detta har negativa hälsoeffekter och sänker livslängden för stora grupper.
Dessa effekter visade forskare som Richard Wilkinson och Kate Pickett i en bok 2010 och gällde för 21 länder inklusive Sverige. Ökade klyftor för inkomst och otrygghet i arbetet har förfärande effekter på levnadsstandarden för nästan alla i samhället. I dagarna kommer de med en ny rapport, ”Den inre ojämlikheten", med samma slutsats. Slutsatsen är igen att ett jämlikt samhälle med små klyftor gynnar alla samhällsskikt.
Därför chockas nog många av Centerns och Liberalernas marsch mot ökade klassklyftor i form av avskaffad värnskatt som sänker skatten för de besuttna med över 20 000 kr per år men ger ingenting åt vanligt folk, tredubblad tak för RUT-avdrag till 150 000 kr, minskad anställningstryggheten med mera. Man avskaffar de anställdas avdragsrätt för fackavgifter men behåller företagens avdrag – en marknadsstörande åtgärd som syftar till att minska fackets styrka och ge företagen mer resurser att satsa mer på att stödja borgerliga partier och tankesmedjor.
Allvarligt är att stora skattesänkningar ger automatiskt mindre utrymme för satsningar på skolor, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg. Särskilt glesbygden kommer att drabbas. Vad har hänt med det gamla folkrörelsepartiet och småfolkets vän Centerpartiet? Det verkar helt ha tagits över av hårdingarna på Stureplan. Svensk arbetsmarknad går mot amerikanisering och förlorar många av sina unika fördelar som gjort den klart mest effektiv.