Stora svårigheter att bedöma valutakurser

Ekonomikrönika Gotlands Folkblad2018-05-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är svårt att göra säkra prognoser över en ekonomis framtida utveckling. Det gäller allt från produktion, sysselsättning, arbetslöshet priser etcetera. Men kanske svårast är att göra prognoser över växelkurser det vill säga hur kronans värde ska utvecklas mot andra valutor.

Svårigheten att bedöma växelkursen gäller inte bara Sverige utan är gemensamt för alla länder inklusive de stora blocken med dollar och euron vars kurser varierar mycket över tid. Vi har ju en flytande kurs sedan 90-tals krisen då vi lämnade systemet med fasta valutakurser.

Nu bestäms kronans värde av en rad faktorer och inte ens i efterhand finns enighet om vad som orsakat att kronans stärkts eller försvagats mot andra valutor. Nu har kronan sedan årsskiftet fallit i värde mot euron och våra närmaste grannländers valutor och i media hörs domedagsprofetior om att detta förebådar en krasch i vår ekonomi.

Grunden förr till valutaläget var om vi exporterade mer eller mindre än vad vi importerade. Exportöverskott brukade stärka kronan medan motsatsen försvagade den. Men idag har vi ett jättestort exportöverskott men ändock har kronans kurs mot omvärlden fallit sedan årsskiftet.

Den sänkta kronkursen kommer att ytterligare öka svensk konkurrenskraft och ge oss än större exportöverskott. Företagens vinster kommer att öka från redan höga nivåer. Det blir dyrare att åka utomlands och billigare för utlänningar att komma hit. Svenska turistföretag gynnas. Gladast verkar vara de många företag som lever på gränshandeln mot Danmark och Norge.

Media fylldes av artiklar om kronfallet men ingen verkar då se att på bara den senaste veckan har kronan rest sig till ungefär hälften av den tidigare kursen. Men kronas kurs är stabil mot världsvalutan dollarn sen flera år tillbaka. Orsaken till att euron blivit dyrare är att efter tio förlorade år rullar hjulen också i omvärlden. Tack vare att kronkursen kunde falla under finanskrisen slapp vi mycket av eländet i övriga Europa. Sen kom eurokrisens med åratal av djup kris i euro-området. Då steg kronan. Nu ökar tillväxten igen i Europa och då normaliseras också eurokursen nära den historiska nivån. Om eurokursen bestäms av den starka tyska ekonomin kan den komma att den knäcka de svagare euroländerna export.

Valutamarknaden är därför ingen bra indikator på om vi står inför en kommande skuld- och fastighetskrasch i Sverige. Riskerna för detta hittar man i stället i nationell statistik över skuldsättning, prisutveckling och hushållens köpkraft.