Socialdemokraterna skjuter ifrån sig ansvaret

Ekonomisk politik2019-10-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatt

På S-märkta Gotlands Folkbladets sida den 7 oktober förfasas socialdemokraten Filip Reinhag över sakernas tillstånd i den gotländska ekonomin. Bland annat upprörs han över att det ekonomiska läget i regionens nämnder inte är så bra som han själv skulle vilja ha det. Enligt Reinhag är bristerna ett resultat av Alliansens och Centerpartiets politik. Men Reinhag är inte dummare än att han vet att årets läge i den gotländska ekonomin beror på beslut som togs, eller inte togs, under förra året och året innan. Det vill säga när Socialdemokraterna hade makten. Han är dock mycket mån över att sprida en helt annan bild. 

Per-Magnus

Svardirekt

Signaturen Per-Magnus har reagerat på min senaste lördagskrönika här på Gotlands Folkblads ledarsida. Jag kan konstatera att min poäng med texten måste varit otydlig. Region Gotlands ekonomiska läge är väl känt och belyst. Att hälso- och sjukvården varit strukturellt underfinansierad under en lång tid har bidragit till att det varit tufft, oavsett majoritet, att säkra en långsiktigt hållbar ekonomi. I den utredning Region Gotland gjorde under vår tid vid makten visade det sig att gotländsk sjukvård i de statliga utjämningssystemen är underfinansierad med mellan 200 och 300 miljoner kronor, per år.

Min poäng i krönikan var, att med det tonläge Centerpartiet valde att beskriva Region Gotlands ekonomiska situation och med den pondus man lovade att ett nytt ledarskap skulle kunna lösa de ekonomiska svårigheterna, så borde man kunna förvänta sig en annan riktning. Att siffrorna åtminstone efter ett år av möjligheter till beslut blev mer positiva. Istället ser vi ju tvärtom att siffrorna går åt fel håll. Det samtidigt som den politiska styrningen blir slappare och förslagslådan man inte visade innan valet nu visar sig vara tom.

Hälso- och sjukvårdsnämnden, HSN, räddas från större underskott av statsbidrag men kommer enligt prognos ändå att gå 30 miljoner kronor back. Bygg- och miljönämnden gör ett underskott på nästan 14 procent samtidigt som produktiviteten går ner. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden går från överskott på tvåsiffriga miljonbelopp till att balansera på nollan. 

Region Gotland har allvarliga ekonomiska bekymmer. Därom är vi överens, men de höga brösttonerna om det nya ledarskapets saliggörande kraft måste åtföljas av politisk handlingskraft om ens politik ska vara trovärdig. Den kraften saknas.

Filip Reinhag (S), oppositionsråd