DEBATT: "Välkommet med konkurrens om elkabeln"

Elnät2021-04-21 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

För oss gotlänningar är det välbekant att vi sedan cirka 15 år haft begränsningar i vårt elnät. Dessutom har stabiliteten i öns elförsörjning sjunkit kraftigt de senaste tre åren med cirka 20 totalavbrott. Därför har en tredje elkabel varit en av två topprioriterade frågor som jag fokuserat på i mitt riksdagsuppdrag, i tät samverkan med Hanna Westerén.

Sedan februari i år är det klart att det blir en tredje kabel, Svenska kraftnät har gett besked om det. Det känns så klart som en oerhörd framgång. Kvar är att utreda vem som ska bygga kabeln och dess dimensionering, den utredningen startar i höst. 

Skälen är att Gotland behöver en säkrare elförsörjning, både industrin och den förnyelsebara energisektorn har stora behov framöver. Liksom att öns klimatomställning är helt beroende av en förstärkt förbindelse, precis som totalförsvaret är i behov av bättre redundans. 

I veckan höll vi ett webbinarium där Hitachi ABB Power Grids presenterade ett privat alternativ till kabellösning. De har jobbat med sin lösning i cirka 1,5 år och är väldigt långt på väg i sin process. De planerar en ny länk från fastlandet till Gotland och vidare till Lettland. Det är totalt en investering i storleksordningen 8-10 miljarder kronor som planeras och den privata investeraren ser god lönsamhet i projektet. Energiminister Anders Ygeman som medverkade på webbinariet var tydlig med att det inte finns några principiella hinder för en privat utförare, det finns utrymme i lagen för det.

Jag tror att det är viktigt är att inte ta ställning i detta läge för ena eller andra lösningen. Om det blir Svenska kraftnät eller ABB som bygger är inte avgörande, utan det viktiga är att det blir en bra och snabb lösning. För mig är det dock väldigt välkommet med konkurrens om utförandet. 

Det är lätt att se flera fördelar med ABB: s upplägg. Gotland ansluts åt två håll, det gagnar både försörjningstrygghet och leveranssäkerhet. Sverige ansluter till Baltikum genom ytterligare en länk, det kommer båda länderna gynnas av framöver. 

Gotland blir en nod mitt i ett fantastiskt spännande vindhavsparksområde. OX2 som var med på mötet, visa att det finns planer på 70 TWh havsvindparker runt Gotland vilket ger fantastiska utvecklingsmöjligheter på ön. 

Upplägget löser Cementas behov, de redovisade på mötet att deras effekt- och energibehov cirka femdubblas när de år 2030 ska producera fossilfri cement. Det finns förutsättningar till EU stöd i någon omfattning. Eventuellt är detta också ett snabbare alternativ, men det får framtida utredningar visa.  

Det var en glädjens dag i onsdags. Tidigare har det diskuterats i termer OM en elkabel behövs. Nu är energiministern tydlig med ATT en elkabel kommer. Frågan är nu bara när, med vilken dimension och vem som ska bygga den. Räkna med att jag kommer fortsätta trycka på för den bästa och den snabbaste lösningen. 

GOTLÄNNINGEN

Texten är ett debattinlägg från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna.