Anders Ygeman är energi- och digitaliseringsministern som riksdagen under förra mandatperioden tvingade Stefan Löfven att sparka som inrikesminister. Ygeman fick lämna regeringen inför hotet om en misstroendeförklaring, på grund av den usla hanteringen av IT-säkerhetsskandalen inom Transportstyrelsen.
GA kunde i går berätta om Ygemans insatser i sin nya funktion. Sommarens löfte om att regeringen skulle ta över frågan och sköta kontakterna med Svenska Kraftnät för att åstadkomma en tredje elkabel mellan Gotland och fastlandet existerar inte längre. Nu säger han att det är Region Gotland som ska ha dialog med Svenska Kraftnät. Och han säger sig "se fram mot det resultatet".
Tack så hemskt mycket!
Nu framställer Ygeman det mer eller mindre som ministerstyre om han försökte påverka Svenska Kraftnät. Men det är ju regeringen som genom sina regleringsbrev styr myndigheterna.
Att Ygeman är energiminister är uppenbarligen ett problem för Gotland. Men det är också ett nationellt problem
Gotland är inte den enda landsändan som har problem med pålitligheten i elförsörjningen. I exempelvis Skåne har man tvingats stoppa nya industriella etableringar på grund av att elleveranserna inte kan garanteras, Ja, själva huvudstaden hotas av elbrist. Nyligen varnade Gävle Energis vd Håkan Jönsson för att det kan ta flera år innan Microsoft kan börja använda en ny planerad datahall utanför Sandviken. Elnätet som ska försörja hallen har inte tillräckligt stor kapacitet.
I går rapporterade fPlus att Svenska Kraftnät varnar för konsekvenserna av ett avslag från Energimarknadsinspektion (Ei) på ansökan för en 20 mil lång ny kraftledning mellan Ekhyddan-Nybro-Hemsjö i sydöstra Sverige. Planeringen av ledningen började för sex år sedan och det är mycket som är beroende av att den verkligen blir av. Det finns bland annat väntande planer på 4 000 MW vindkraft som är beroende av att kunna ansluta sig till ledningen. Per Eckemark är divisionschef inom Svenska Kraftnät:
– Det är ju definitivt inte bra om vi måste säga nej till en stor mängd förnybar energi som behövs i systemet för att vi ska klara våra energipolitiska mål. Men det här är också en väldigt viktig ledning för att kunna förstärka överföringskapaciteten till Södra Sverige Den här ledningen skulle förstärka överföringskapaciteten med ungefär 500 MW i södra Sverige och skulle kunna ge lägre priser i SE4 där priser är högre på grund av att det är trångt.
Ledningen är dessutom viktig för Nordbalt, den nya el-förbindelsen med Baltikum. Per Eckemark igen:
– Den förbindelsen förbättrar de baltiska ländernas försörjningssäkerhet och möjliggör import till Sverige under tider med elunderskott. Att koppla samman elmarknader på det här viset är också en viktig fråga för den europeiska unionen eftersom NordBalt innebär att Baltikum kan bli mindre beroende av fossila energikällor som gas och kol, eftersom den nya förbindelsen kan transportera förnyelsebar energi.
Det är meningen att koldioxidfri elenergi i stor skala ska ersätta fossila bränslen exempelvis inom industrin och transportsektorn för att minska Sveriges utsläpp av klimatpåverkade gaser. Det ställer inte bara krav på ökad produktion av el (bland annat från kärnkraft) utan också på ett elnät som klarar av att distribuera de kvantiteter som krävs för att försörja ett ökande elbehov. Då behöver investeringarna i elnätet öka och de ofta tioåriga planeringsprocesserna för nya elledningar behöver bli betydligt kortare.
Är Anders Ygeman rätt person att axla det ansvaret? Ingenting tyder på det.