Ibland är väljarna klokare än de valda

Helsingborgarna hindrade sina politiker från att försätta dem i en situation liknande den gotländska.

I Helsingborg hindrade folket kommunledningen från att försätta dem i en gisslansituation på elmarknaden.

I Helsingborg hindrade folket kommunledningen från att försätta dem i en gisslansituation på elmarknaden.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Elnät2020-01-18 05:27
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Geab försöker bryta sig igenom de spärrar som Energimarknadsinspektionen satt upp. Geab som höjt och höjt och höjt elnätsavgiften under många år vill kunna fortsätta med det, trots den statliga myndighetens försök att värna konsumenterna. Huvudägaren statliga Vattenfall behöver väl åderlåta sina elkunder så gott det går, för att kompensera sig för klantaffärer utomlands. Men officiella motivet till höjningen är så klart alla investeringar som måste göras i elnätet.

Region Gotland är minoritetsägare i Geab och har sedan bolaget bildades 1978 behållit 25 procent av ägandet. Oklart varför. Insyn? Inflytande? Nu sitter Region Gotland som maktlös passagerare i Geab. Om minoritetsägaren känner sig insatt och inflytelserik? Det tvivlar jag på. På Gotland vore det kanske lika bra att sälja Regionens minoritetspost.

I Helsingborg är situationen annorlunda. Den politiska majoriteten i Helsingborgs kommun ville sälja det lokala energibolaget Öresundskraft. Pensionsbolaget AMF var villigt att betala 14 miljarder kronor och det låter ju onekligen som en väldans stor hög med pengar. Den borgerliga kommunledningen lovade placera överskottet från affären, 12,2 miljarder, i en stiftelse. Och avkastningen skulle finansiera välfärd och kultur i Helsingborgs kommun.

Men frågan om försäljningen av Öresundskraft blev alldeles nyligen en fråga för en kommunal folkomröstning. Valdeltagandet var på precis över 50 procent. Hur vägledande är en sådan omröstning?

Väldigt vägledande, visade det sig. 96 procent av helsingborgarna sade nej till försäljning. 96 procent! Det är ju närmast ett sovjetiskt resultat, om det inte vore för att det var oppositionens linje som vann.

Jag vet inte hur väljarna i Helsingborg tänkte. Men de anade väl vad som skulle hända med deras elnätsavgifter om kommunen sålde energibolaget för 14 miljarder. Kanske fruktade de också att pengarna från försäljningen inte skulle förvaltas på bästa sätt och locka lokalpolitikerna hushålla med resurserna med samma omsorg.

På Gotland är  det många som retar sig på hur Geab höjer nätavgiften. GA skrev häromdagen om hur det startats en namninsamling på nätet under rubriken ”Stoppa Geabs brandskattning av folket på Gotland!” Då hade 513 skrivit under. I skrivande stund är namnteckningarna 980.

När du läser detta har antalet säkerligen blivit fyrsiffrigt, vilket innebär att listan kommer att skickas till energiminister Anders Ygeman, Region Gotland, Vattenfall och Geab.

Jag hoppas på att det får någon effekt, men elnätskunderna i Helsingborg kommer av allt att döma att även i fortsättningen vara kunder i ett bolag som ägs av kommunen och kan hållas direkt ansvarigt för hur det agerar av lokala politiker och lokala opinioner.

Borde inte jag som borgerlig vara för privatiseringar? Det är jag, i allra högsta grad, när det gäller konkurrensutsatta företag på något så när välfungerande marknader. Elnätsföretagen och deras kunder existerar inte på en sådan marknad. Det liknar mer en gisslansituation där en jätte som Vattenfall undan för undan kan skruva upp den årliga lösensumman. Men fri blir man aldrig, om man inte säljer bostaden och flyttar ut i en hydda i skogen eller lämnar regionen.

Därför förvånar det mig att Helsingborgs borgerliga kommunledning visade mer besvikelse än ödmjukhet inför folkomröstningens resultat. En så förkrossande förlust borde vara förknippad med självprövning.