När Geab vill ha PR blir det provocerande

Trehundratusen kan vara väldigt billigt för att visa god vilja. Men risken är förstås att det är illvilja man får för pengarna.

Senaste elräkningarna?

Senaste elräkningarna?

Foto: Jessica Gow/TT

Elnät2020-04-16 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Geab, majoritetsägt av Vattenfall, är som företag inte förpliktigat att göra ett dyft för företagen bland sina gotländska kunder. Mer än att fortsätta leverera el. Geab kan i vanlig ordning fortsätta höja sina nätavgifter så mycket det går. Avgifter som gotländska kunder inte kan komma undan.

Men det kan ju ändå vara god PR att framstå som att man vill göra något för dem som drabbats av coronakrisen. I torsdags gick Geab ut och tillkännagav att företaget avsätter 300 000 kronor till energilättnader för små företag på Gotland. Men att sänka elnätsavgifterna blir det inte tal om. Geabs vd Kalle Blomberg sade till Helagotland:

– Generellt sett så tittar hela Geab-koncernen på hur vi kan hjälpa till, men när det gäller elnätet och den reglerade verksamheten så ligger vårt fokus just nu på att säkerställa en trygg elleverans, oavsett pandemin. Det är vårt ansvar att tillhandahålla en trygg elförsörjning, och det är det som hjälper samhället bäst.

Men 300 000 är väl också pengar, kan man hävda. Men hur mycket pengar är det i sammanhanget?

På Geabs hemsida står det att: "Geab är ett gotländskt företag som verkar på Gotland för gotlänningarna. Vi vill ta vårt ansvar för det samhälle vi finns i."

På hemsidan informerar Geab också om att företagets elnät förser omkring 40 000 kunder med elektricitet. Så i detta sammanhang motsvarar alltså Geabs lättnader för de små företagen cirka 7 kronor och 50 öre per kund.

Strax före årsskiftet meddelade Geab den senaste mindre taxehöjningen i en lång rad av små och stora höjningar av nätavgiften. För lägenhetskunder höjdes avgiften med 120 kronor per år. För villakunder var höjningen mellan 336 och 696 kronor per år. (Eller 10 respektive 28 och 58 kronor i månaden.)

Givmildheten motsvarar alltså en liten fraktion av den senaste nätavgiftshöjningen.

Hur Geab ämnar fördela sina 300 000 kronor vet jag inte. Det finns drygt 9 500 företag på Gotland, de flesta av dem små. De enskilda företagen utgör drygt hälften av dem. Om vi bara räknar de små företagen med en egen juridisk identitet blir det ändå sisådär 4 500. Smetar vi ut Geabs planerade allmosa jämnt över dessa så blir det ungefär 66 kronor per firma. Och det kan ju hjälpa dem att klara en liten del av bara den senaste av Geabs nätavgiftshöjningar.

Geab är som sagt inte förpliktigat att bidra med en krona till coronakrisande företag. Men dimensionen på den givmildhet som Geab ändå avser praktisera kan nog fungera mer som provokation än som god PR, när man jämför med de nätavgiftshöjningar som Geab har genomfört.

Vattenfall, som äger 75 procent av Geab, ägs för övrigt till 100 procent av svenska staten.