Sverige behöver en ny energiöverenskommelse

ENERGI2022-12-12 08:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

Sverige behöver en ny energiöverenskommelse som löser de energiproblem och de skriande behov som svenskt näringsliv efterlyser. En bred energiöverenskommelse som håller över varje val och varje ny regering. En Energiöverenskommelse 2.0.

Med regeringens nuvarande energipolitik så föreslås att endast kärnkraftsprövningar förordas företräde före alla andra energislag i tillståndsprövningar enligt miljöbalken och är också det enda energislag som erbjuds 400 miljarder i statliga kreditgarantier. 

Detta trots att det sedan flera år har larmats om att havsbaserad vindkrafts, vattenkraftens och övriga kraftvärmebranschens prövningar och sist men allra viktigast elnätsutbyggnadens prövningar alla skyndsamt kräver prövningsförenklingar och snabbspår.

Det krävs kort och gott ett politiskt helhetsgrepp så att energipolitiken gynnar alla kraftslag och elnätsutbyggnaden samtidigt för att klara det akuta behovet av att höja elproduktionen och för att säkra svenskt näringslivs konkurrenskraft. 

För alla investeringar på elproduktionsmarknaden och inom industrin och näringslivet kräver långsiktiga spelregler. Och alla energislag är beroende av en betydligt större och snabbare utbyggnad av elnätet än som nu sker.

Som tydlig motvikt till regeringens nuvarande energipolitik lade teknikkonsultföretaget Sweco i slutet av november fram analyser om olika energislags påverkan på framtidens energipriser. 

Swecos slutsats var tydlig. Sverige bör som nation så långt möjligt vara teknikneutral inför utbyggnad av elproduktion. Och att det inte är politikernas uppgift att styra om det ska byggas mer kärnkraft eller mer av andra kraftslag. 

Sweco menar att elektrifieringen av transportsektorn och industrin kommer att leda till en ökad elförbrukning. Detta behöver skyndsamt mötas med en snabb utbyggnad av ny el av alla energislag. Svenskt Näringslivs vd gick ut med samma budskap förra veckan. 

LKAB:s vd som storsatsar på elektrifiering av hela deras stålprocess gick också ut och sa samma sak. Energiföretagen Sverige gjorde samma och Sveriges Ingenjörers ordförande och så vidare. Det är ingen slump. Det är tydligt att det råder ett brett missnöje kring energipolitiken och att politiken nu måste hörsamma kritiken och skyndsamt agera.

När det inom svensk politik saknas en bred och stabil teknikneutral energiöverenskommelse riskerar det att skapa en situation där många viktiga investeringar i alla elproduktionsslag samt stora delar av elnätsutbyggnad som alla nu ligger långt ner på regeringens dagordning, riskerar att hamna i bakvatten, försenas eller läggas ner. 

Sverige behöver en stabil och teknikneutral energipolitik om vi ska klara målet om kraftigt höjd elproduktion för att nå lägre elpriser, klara klimatomställningen och skapa en stor mängd nya framtidsjobb. En Energiöverenskommelse 2.0.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.