Sverige övertolkar ofta EU:s lagar och regler

"Det är bra att vi har höga krav på miljö och djurskydd i Sverige men det måste också bli standard i EU för konkurrens på lika villkor. Centerpartiet är det enda parti som vill bibehålla EU:s jordbruksbudget".

"Det är bra att vi har höga krav på miljö och djurskydd i Sverige men det måste också bli standard i EU för konkurrens på lika villkor. Centerpartiet är det enda parti som vill bibehålla EU:s jordbruksbudget".

Foto: Malin Stenström

Europa2024-06-07 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

EU kom till som ett projekt för fred och frihet, ┣ ett sätt att föra människor närmare varandra. Med allt som nu händer i vår omvärld är det viktigare än någonsin att hålla gränsen och stödja Ukraina i kampen för fred och fortsatt frihet i Europa. 

De kämpar för oss alla, varje dag.  Att hålla gränsen mot främlingsfientlighet och extremism. Att arbeta för ett Europa som tror på framtiden, samarbeten och företagsamhet. Tillsammans blir vi starka men vi måste också kämpa för sammanhållning, för likvärdiga och konkurrenskraftiga villkor.

Många gånger skyller man på EU-regler men ofta är det tyvärr Sverige som övertolkar reglerna till nackdel och regelkrångel för oss medborgare och företag. Jag ser med oro just nu hur den moderatledda regeringen i många förslag och utredningar styr mot centralisering istället för att besluten ska fattas så nära dem det berör som möjligt. Det handlar bland annat om EU-stöd till landsbygds- och regionalutveckling framåt. 

EU behövs för en samverkan runt klimatfrågorna. När regeringens politik ökar utsläppen, då är det EU-regler som Centerpartiet har varit med och drivit fram som gör att Sverige ändå måste arbeta för att minska utsläppen. När regeringen stryper arbetskraftsinvandringen, då jobbar Centerpartiet för att förenkla för företag att hitta kompetens både inom och utanför Europa. 

Mycket av vårt arbete i regionen i dag handlar om att stärka beredskap och trygghet. Här gör vårt ö-läge att vi har speciella förutsättningar och inte lika lätt kan få hjälp av grannkommunen utan måste planera för att själva klara såväl sjukvård och energiförsörjning som transporter och inte minst livsmedelsförsörjningen. 

Staten måste kompensera Region Gotland för merkostnaderna för ö-läget med ett statligt ö-tillägg och givetvis för att klara uppbyggnaden av ökad beredskap.

Självförsörjningsgraden av livsmedel är en viktig fråga för säkerhet och trygghet i landet, i dag importerar vi cirka 50 procent av våra livsmedel. Svenskt lantbruk behöver ökad lönsamhet och konkurrenskraftiga villkor. 

Det är bra att vi har höga krav på miljö- och djurskydd i Sverige men det måste också bli standard i EU för konkurrens på lika villkor. Centerpartiet är det enda parti som vill bibehålla EU:s jordbruksbudget. Det skulle vara oansvarigt att minska ersättningarna till jordbruk och landsbygden när vi istället nu behöver öka produktionen inom såväl Sverige som EU. 

Vi i Centerpartiet ser behoven medan övriga partier anser att alldeles för stor del av EU:s budget går till jordbrukssektorn. Svenskt lantbruk är en viktig del när vi nu bygger upp totalförsvaret och ska förbättra livsmedelsberedskapen. Vi behöver underlätta genom minskat regelkrångel samt öka lönsamheten. Utan aktiva bönder riskerar hyllorna gapa tomma i butikerna.

Jag lägger min röst på Centerpartiet i EU-valet på söndag för fred, frihet, klimatet och en ökad självförsörjning av livsmedel – gör det du också!

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.