LIBERAL ASPEKT
Det kan verka frestande för en kommun att sälja av sitt fastighetsbestånd där mycket kapital är bundet. Men som ett exempel i Härnösand visar finns det klara baksidor med att förlora kontrollen över sina strategiska fastigheter. Det kan också bli betydligt dyrare i längden.
Det tidigare så hyllade Samhällsbyggnadsbolagets, SBB, ekonomiska svårigheter riskerar att slå hårt mot många svenska kommuner. I stället för att ha överlåtit sitt fastighetsbestånd till en långsiktig ägare med förankring i landet, riskerar kommunala fastighetsbestånd nu att skingras till en mängd institutionella ägare runt om i världen.
Härnösand är en av de kommuner som sålt ut sina fastigheter till SBB. Under den dynamiske vd:n och förre S-märkte lokalpolitikern Ilija Batljan hade företaget vuxit fram som en storspelare på en marknad få brydde sig om – fastigheter som innehöll kommunala verksamheter som vård, skola och omsorg.
I DN söndagen den 13 augusti berättas historien om hur krisdrabbade Härnösand 2007 sålde ut sitt fastighetsbestånd till SBB för 880 miljoner kronor.
I dag är de extra pengarna sedan länge förbrukade och skolor och andra fastigheter där kommunen bedriver kärnverksamhet är antingen sålda vidare av SBB eller är på väg att bli det.
Hyrorna stiger och underhållet blir mer och mer eftersatt. Kommunen försöker köpa tillbaka det man tidigare sålt men ägarna verkar ointresserade – sannolikt letar de efter en annan storägare och tvekar inför att sälja delar av beståndet till en mindre Norrlandskommun.
SBB:s affärsmodell byggde på stigande fastighetspriser och låga räntor. Vad som gjorde kommunerna till drömkunder för SBB – att de inte går i konkurs och skattebetalarna garanterar hyresintäkterna, borde ha räckt för de lokala beslutsfattarna att dra öronen åt sig.
Nu är det för sent. SBB har stora ekonomiska problem på grund av stigande räntor och fallande fastighetsvärden. Fastighetsbeståndet riskerar att säljas till aktörer långt bort från kommunerna med litet intresse för långsiktigt och stabilt ägande.
De kommuner som föll för frestelsen att casha in på sina kronjuveler glömde en viktig princip i affärslivet: Om något låter för bra för att vara sant är det oftast det.