Handling för jämställdhet väger tyngre än epitet

FEMINISM2023-05-29 11:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Regeringen är splittrad kring ordet feminist, rapporterar Ekot (23/5). Omkring hälften av statsråden i Ulf Kristerssons regering använder epitetet om sig själva, samtidigt finns flera som har betänkligheter kring ordet. Till skillnad från den föregående, socialdemokratiska regeringen betecknar sig inte denna som en "feministisk regering."

Sedan 2007 har det gått framåt, måste den som kallar sig feminist ändå medge. När den första alliansregeringens statsråd år 2007 fick frågan av Svenska Dagbladet (14/1-2007) var det bara sex som oreserverat ställde sig bakom epitetet. 

Uppmärksammat var att den dåvarande jämställdhetsministern (sedermera partiledare för Liberalerna) Nyamko Sabuni inte var helt bekväm med att kalla sig feminist, utan tyckte det räckte att kalla sig liberal. Samtidigt underströk hon att hennes vision var ett jämställt samhälle.

Inte heller den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt (M) kallade sig feminist – i kontrast mot efterträdaren Ulf Kristersson (M) som till Ekot säger att han självklart kallar sig feminist. "I meningen att flickor och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som pojkar och män. Och så är det inte i dag."

Det är en enkel definition som ringar in det väsentliga. För det första tron att individer ska ha lika rättigheter oavsett kön och att ett jämställt samhälle är något gott. För det andra, insikten att vi inte är där i dag, och att det är kvinnor som förfördelas. Om den senare punkten råder troligen fler delade meningar än om den första.



Det är föga förvånande att fler kristdemokrater och moderater än liberaler är obekväma med att kalla sig feminister. Civilminister Erik Slottner (KD) menar att begreppet i en svensk kontext förknippas med regleringsiver, "att vilja förbjuda och förhindra valfrihet." En bild som troligen kommer av att feminism förknippas mer med vänstern – något för mer frihetligt sinnade feminister att jobba på. 

Snurrigare blir det när utrikesminister Tobias Billström (M) menar att det finns många olika definitioner av feminist, vissa som är politiska eller "närmast ideologiska" – märkligt när det som pratas om är ett ideologiskt och politiskt begrepp, som därför rimligtvis har ett politiskt och ideologiskt innehåll. Samma sak gäller ju exempelvis epitetet liberal.

Alla borde vara feminister, men att icke-feminister anammar begreppet har inget egenvärde. I slutändan är det också viktigare vad regeringen gör för att förhindra våld mot flickor och kvinnor, stoppa hedersförtryck och skapa en mer jämlik vård än vad den kallar sig.