Senaste tiden har varit kantad av flera viktiga beslut för Gotland. Den om att BRA Flyg ska upphöra med sin flygtrafik till Bromma efter årsskiftet är en av de mest allvarliga. Ändå har ansvariga politiker inte gjort tillräckligt stor sak av det.
Gotland har under många år haft en väl fungerande flygtrafik mellan Visby och Bromma, med möjlighet till att via Bromma effektivt nå olika landsändar inom Sverige på ett smidigt sätt. Min bedömning är att det minskade flygutbudet riskerar att få långtgående effekter på det gotländska näringslivet och för Gotlands attraktivitet i stort.
Det är de många tidiga flygavgångarna och många anslutningsflyg vidare ut i landet, utan långa incheckningar, som varit så framgångsrikt. Och att det funnits flera olika flyg för hemfärd från tidig till sen kväll.
Utan Brommaflyget kommer det bli svårare och dyrare som pendlare att hävda sin attraktivitet för jobb och uppdrag på fastlandet. Det kommer också bli svårare för många människor som arbetspendlar till och från Gotland att få ihop sina liv.
Att så lite politiskt fokus gått åt till att ifrågasätta BRA Flygs uppgång i SAS är ett misstag. För varken öns riksdagsledamöter eller majoritetsstyret på Gotland har bidragit till en tillräckligt tydlig, unison och högljudd opinionsbildning kring denna för ön så viktiga fråga.
Den senaste näringslivsrankingen kom också i september i år. Gotland har återigen tappat 26 placeringar på näringslivsrankingen. När man studerar orsaken till att Gotland har tappat så många placeringar återfinns de främsta orsakerna för det stora tappet kopplat till att mobilnät och bredband har blivit sämre och att tillgången till kompetens minskat. Vidare framkommer det att kommunpolitikernas attityd till företagande har minskat och likaså Region Gotlands information till företagen. Dialogen mellan företagare och kommunens beslutsfattare har också minskat samtidigt som regionens tjänstemäns attityder till företagen försämrats. Sammantaget har regionens service och bemötande vid handläggning av företagsärenden minskat.
Öns ledande politiker och Region Gotland måste prioritera att ta näringslivsfrågorna på större allvar. Det blir extra viktigt när näringslivets attraktivitet nu hotas av flygbolagens kraftigt sänkta ambitioner. Gotland behöver en fungerande flygtrafik för ut- och inresor för att bibehålla en positiv utveckling. Gotlands attraktivitet måste fortsatt värnas.