MP: Allt tyder på att flygandet kommer att minska

Flygtransport2021-04-24 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

I torsdagens ledartext argumenterade Eva Bofride för att landsbygderna blir förlorarna när Bromma flygplats ska avvecklas, att beskedet är ett förslag som enbart är till för befolkningen i storstäder. Det är uppenbart att Bofrides text är baserad på antaganden, inte fakta. Låt oss därför reda ut det hela.

Eva Bofride har visserligen rätt, Per Bolund såg nöjd ut. Miljöpartiet har arbetat för en nedläggning av Bromma flygplats i åratal. I dag är tillfället bättre än någonsin. Allt tyder på att flygtrafiken i Sverige kommer att stabiliseras på en lägre nivå än innan pandemin. Många arbetsplatser har byggt upp en infrastruktur för digitala möten, vilket kommer att minska tjänsteflygandet permanent. Detta är en bild som flera tunga branschaktörer delar med Miljöpartiet.

I samma veva påpekas att avvecklingen kommer att “innebära påtagligt negativa konsekvenser som äventyrar vitala delar av vårt näringsliv”. Det låter nästan på Bofride som om det vore Visby Airport som ska läggas ner. Låt oss förtydliga: Gotland ska ha fortsatt god tillgång till Stockholm via flyg och den samhällsviktiga trafiken kommer inte att påverkas. 

Arlanda använde innan pandemin bara cirka hälften av sin kapacitet. Arlanda kan därför stå för omkring dubbelt så mycket flygtrafik, under ett vanligt år. Motsvarande cirka 10 procent av Arlandas kapacitet var innan pandemin förlagd till Bromma och kommer att flyttas över, vilket innebär att Arlanda fortsatt kommer att ha omkring 40 procent tillgänglig kapacitet kvar. Påståendet som Bofride framför om att Arlanda måste byggas innan Bromma stängs är med andra ord felaktigt.

Till sist är Miljöpartiets ingång är att höjda miljö- och klimatambitioner handlar om styrmedel – inte om var en flygplats ligger. Ibland framförs idén att Bromma flygplats närhet till Gotland gör det lättare att använda elflyg, som har kortare räckvidd än fossildrivna plan. Bromma flygplats har även använts som uppvisningsplats för elflyg, vilket kanske felaktigt har gett intrycket att flygplatsen skulle vara grönare än någon annan. 

Svenska Heart Aerospace hoppas att deras batteridrivna plan vid 2026 ska kunna flyga upp till 19 passagerare mellan Gotland och huvudstaden, men de har själva pekat ut sträckan Arlanda–Visby. 

Utredningen som nu ska tillsättas ska arbeta i fyra månader och sedan presentera en sammanställning där alla detaljer redogörs för. Låt oss inte dra några förhastade slutsatser under tiden. Det blir uppenbarligen bara fel.