Den före detta kommunisten blir kommissionär. Ylva Johansson (S) har ett förflutet i VPK och nu en framtid i Bryssel, sedan hon godkänts av Europaparlamentet.
Godkännandet kom väl egentligen inte som en överraskning, trots hennes svaga och vaga insats i husförhöret som parlamentet lät kandidaterna genomgå. Om det hade varit en politisk prövning hade hon fått det svårare, men det är inte parlamentet som ska utse kommissionärer och parlamentets prövning är till för att sålla ut de kandidater som inte passerar basala och opolitiska krav på redlighet.
Men Ylva Johansson står ändå inför en uppgift som kan få henne att beklaga att hon inte ratades av parlamentet. Och om hon mot alla odds skulle bli framgångsrik så blir det många parlamentariker som får anledning att ångra sig.
Ylva Johansson ser som sin uppgift att samordna EU-ländernas flyktingmottagande med ett regelverk som innebär "tvingande solidaritet". Men framtingad solidaritet är ju inte solidaritet utan tvång. Och när det gäller flyktingmottagandet, så är det så politiskt laddat att många EU-länder inte kommer att acceptera detta tvång. Om Ylva Johansson på något mirakulöst sätt skulle nå sitt mål, så kan det innebära ett vidare sönderfall av EU. Brexit följs av exit på exit
Pikant nog visar Sverige ingen som helst solidaritet när det gäller ett pågående problem för flyktingmottagande inom EU.
Tyskland, Frankrike, Italien och Malta har uppmanat andra EU-länder att bidra till de fyra ländernas två veckor gamla uppgörelse om att mellan sig fördela flyktingar som kommer över centrala Medelhavet. Uppgörelsen har bidragit till att öppna hamnar för att dela på ansvaret att ta hand om asylsökande som kommer till Europa på centrala Medelhavet. En uppgörelse som har öppnat upp tidigare stängda hamnar för fartyg som plockat upp nödställda migranter.
Sverige tvärvägrar, meddelade migrationsminister Morgan Johansson i går. Samma dag som vår "solidaritetskommissionär" bekräftades. Han sade:
– För Sveriges räkning skulle jag vilja säga att vi har ju redan gjort mer än något annat EU-land när det gäller flyktingmottagande de senaste fem åren. Det är inte vi som i det här läget ska stå först i kön för att hjälpa till. Det är andra länder som i så fall måste göra sitt.
För Sveriges skull tycker jag att regeringens beslut är riktigt. Men den flyktingkris Sverige befinner sig i har vi själva skapat genom vår egen migrationspolitik och det kan vi inte lasta andra EU-länder för.